NATO se povlači iz Avganistana do kraja 2014.

Rasmusen je potvrdio da će biti prikupljeno 4 milijarde dolara pomoći i da bi avganistanske snage u naredne 2 godine trebalo da dostignu broj od 350.000 ljudi
2 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2012. 09:51h

Lideri zemalja članica NATO dogovorili su na skupu u Čikagu, tokom završnog dana samita, izlaznu strategiju za povlačenje iz Avganistana do kraja 2014. godine, kada će upravljanje tom zemljom preuzeti domaće snage.

Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je na kraju samita da je napravljen jasan put za okončanje rata u Avganistanu na “odgovoran način”.

Bezbjednosne obaveze će prvo preuzeti avganistanske snage tokom naredne godine, da bi polako u 2014. godini počela priprema za povlačenje NATO snaga, rekao je generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse Anders Fog Rasmusen.

Današnji dan je najvećim dijelom bio posvećen upravo Avganistanu, a zapadni lideri su se obavezali da će i nakon povlačenja nastaviti da daju podršku avganistanskim snagama bezbjednosti.

Rasmusen je potvrdio da će biti prikupljeno četiri milijarde dolara u vidu pomoći za te svrhe, kao i da bi avganistanske snage u naredne dvije godine trebalo da dostignu broj

Bezbjednosne obaveze će prvo preuzeti avganistanske snage tokom naredne godine, da bi u 2014. počela priprema za povlačenje NATO snaga, rekao je Rasmusen

Jedna od tema drugog dana skupa u Čikagu je bila saradnja sa Pakistanom, nakon što je prije šest mjeseci ta zemlja zatvorila svoje transportne rute za NATO snage, pošto su avioni alijanse greškom bombardovale i ubile 24 pakistanska graničara.

Očekuje se da bi Pakistan uskoro mogao da otvori svoju granicu sa Avganistanom, što bi pomoglo snabdijevanje NATO trupa, kao i povlačenje u jednom trenutku, ali taj dogovor još nije u potpunosti izvjestan.

Obama je jutros kratko o tome razgovarao sa pakistanskim liderom Asifom Alijem Zardarijem, međutim, prema tvrdnjama neimenovanih američkih zvaničnika, konačan dogovor još nije postignut.

Poziv Srbiji

Čelnici Sjevernoatlantskog pakta su razgovarali u Čikagu i o dijalogu Beograda i Prištine i pozvali na produbljivanje saradnje između Srbije i NATO.

"Pozivamo Srbiju na dalje napore ka konsolidaciji mira i stabilnosti na Kosovu", kaže se u deklaraciji koja odražava stav 28 šefova država i vlada i dodaje da "Beograd i Priština treba da iskoriste sve mogućnosti koje im pruža dijalog koji se vodi pod patronatom EU".

"NATO je spreman da produbi politički dijalog i praktičnu saradnju sa Srbijom", kaže se u deklaraciji, uz obećanje da Srbija može da računa da će je NATO i ubuduće podržavati u procesu evroatlantskih integracija

"Pozdravljamo napredak ostvaren u dosadašnjem toku dijaloga, uključujući sporazum o regionalnoj saradnji i integrisanoj kontroli prelaza", poručuje se u deklaraciji, uz konstataciju da je taj dijalog "ključ poboljšanja bezbjednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu".

Uz poziv svim stranama da sarađuju sa Euleksom i Kforom, čelnici NATO su zatražili dalji napredak u dijalogu kako bi se postigao sporazum i o struji i telekomunikacijama i založili se za nastavak reformi kako bi se na Kosovu konsolidovala vladavina prava.

NATO je u istoj deklaraciji pozdravio napredak koji je Srbija dosad ostvarila u partnerskoj saradnji sa Alijansom.

"NATO je spreman da produbi politički dijalog i praktičnu saradnju sa Srbijom", kaže se u deklaraciji, uz obećanje da Srbija može da računa da će je NATO i ubuduće podržavati u procesu evroatlantskih integracija.

Na skupu je bilo riječi i o zemljama Zapadnog Balkana i Gruziji, i njihovom eventualnom ulasku u NATO, ali tokom čikaških susreta takva odluka nije donijeta.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je pozdravila vojne reforme u Makedoniji, Crnoj Gori, BiH i Gruziji, istakavši da su vrata Alijanse otvorena za sve koji ispune standarde.

I drugog dana samita u Čikagu, u centru tog grada su održani protesti, ali ovog puta nije bilo sukoba sa policijom kao u nedjelju. Ovog puta se okupilo samo par stotina demonstranata, koji su u festivalskoj atmosferi protestovali, bez incidenata.

Galerija

Bonus video: