Asanž ima realne šanse sa postane senator

Osnivač "Vikiliksa" Džulijen Asanž ima realne šanse da osvoji mandat u gornjem domu parlamenta u rodnoj Australiji, ako ostvari plan o kandidovanju na izborima, pokazali su reazultati jedne ankete
1 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Rojters
Džulijan Asanž, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.05.2012. 15:05h
Najveći broj Asanžovih pristalica čine birači ljevičarske Stranke zelenih, među kojima bi čak 39 odsto glasalo za njega zajedno sa oko 27 odsto pristalica Laburističke stranke i 23 odsto konzervativaca

Najveći broj Asanžovih pristalica čine birači ljevičarske Stranke zelenih, među kojima bi čak 39 odsto glasalo za njega, što znači da ima dobre izglede da osvoji mandat Zelenih u Senatu.

Za njega bi glasalo i oko 27 odsto pristalica Laburističke stranke i 23 odsto konzervativaca, pokazali su rezultati ankete sprovedene na uzorku od 1.000 ispitanika.

Asanž je objavio namjeru da se kandiduje za australijski Senat u martu, obećavši da će biti liberalan i žestoki borac za slobodu medija, ako bude izabran.

On, navodno, razmatra niz opcija: da se kandiduje kao nezavisni kandidat, kao kandidat neke postojeće stranke ili da osnuje svoju političku partiju, navodi AFP.

Iako se izbori u Australiji održavaju svake tri godine, mandat senatora traje šest godina, što znači da se na nacionalnim izborima za Predstavnički dom bira samo polovina Senata - sljedeći su 2013. godine.

Asanž se nalazi u kućnom pritvoru u Velikoj Britaniji, gdje čeka odluku Vrhovnog suda u Londonu o zahtjevu Švedske za izručenje toj zemlji u kojoj žele da ga ispitaju zbog optužbi za silovanje.

Njegove pristalice strahuju da će, ukoliko bude izručen Švedskoj, kasnije biti poslat u SAD i optužen za objavljivanje nekoliko stotina hiljada američkih pojverljivih diplomatskih dokumenata na svom veb sajtu.

Bonus video: