Čen Guangčeng otputovao za SAD

Slijepi kineski aktivista Čen Guangčeng, koji je bjekstvom iz kućnog pritvora i sklanjanjem u ambasadu SAD izazvao diplomatski sukob Pekinga i Vašingtona, otputovao je danas za SAD.
0 komentar(a)
Čen Guangčeng, Foto: Rojters
Čen Guangčeng, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.05.2012. 14:33h

Čen Guangčeng i njegova porodica nalaze se u avionu kompanije Junajted erlajns koji je poletio sa aerodroma u Pekingu. Slijetanje na aerodrom u Njuarku u Nju Džersiju planirano je za večeras.

Čenov odlazak u SAD označio je okončanje jednomjesečne neizvjesnosti zbog sudbine samoukog stručnjaka za pravo koji je u svom rodnom gradiću u Kini razotkrio slučajeve prisiljavanja žena da abortiraju.

Zbog toga je sa porodicom stavljen u kućni pritvor, u kojem je šikaniran - pretresima, premlaćivanjem i drugim metodama.

Krajem prošlog mjeseca je uspio da umakne svojim čuvarima a skrovište je potraćio u američkoj ambasadi u Pekingu, zbog čega su se, an kratko, zategli diplomatski odnosi SAD-a i Kine.

Ambasadu je napustio 2. maja i smješten je u bolnicu zbog povrede stopala, koju je zadobio dok je bježao. Od tada je čekao dozvolu da otputuje u SAD na studije prava.

Nakon napetih pregovora, Peking i Vašington dogovorili su se da Čen dobije dozvolu da otputuje u SAD.

Bonus video: