Diplomatska kriza: Italija i Indija u sporu oko smrti ribara u Indijskom okeanu

Italija smatra da je do incidenta došlo u međunarodnim vodama i da, stoga, indijsko pravosuđe nije nadležno, dok Indija tvrdi da te vode pripadaju njoj
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2012. 17:45h

Italija je odlučila da pozove svog ambasadora u Nju Delhiju na konsultacije zbog slučaja dvojice italijanskih vojnika zadržanih u Indiji i optuženih da su u februaru ubili dva indijska ribara koje su smatrali piratima, objavilo je talijansko ministarstvo vanjskih poslova.

"Italijanski ambasador u Nju Delhiju pozvan je u Rim na konsultacije o aferi sa stradanjem ribara", objavilo je ministarstvo u kratkom saopštenju, ne dajući dodatna objašnjenja.

Krivično gonjeni zbog ubistva, Masimilijano Latore i Salvatore Đirone smješteni su u pritvor u zatvoru u Trivandrumu, u indijskoj državi Kerali.

Dva Italijana, vojnici pomorskih snaga prisutni kao čuvari zaduženi za bezbjednost na tankeru radi sprječavanja napada pirata u Indijskom okeanu, optuženi su da su 15. februara pucali na Selestijana Valentajna (45) i Ađeša Pinkija (24).

Ambasador Đakomo San Feliće di Monteforte pozvan je u Rim na konsultacije o aferi sa stradanjem ribara u Indijskom okeanu

U znak dobre volje, italijanska vlada isplatila je 144.000 eura odštete porodicama nastradalih ribara.

No, zadnjih mjeseci ta je afera postala diplomatski problem, jer Italija smatra da je do incidenta došlo u međunarodnim vodama i da, stoga, indijsko pravosuđe nije nadležno.

Nju Delhi tvrdi, naprotiv, da te vode pripadaju njoj, odnosno (njenoj) državi Kerali.

Podrška kod kuće: "Spasimo naše mornare"

Galerija

Bonus video: