Čikago se sprema za proteste povodom samita NATO-a

Najveći dio demonstranata traži prestanak slanja novca za rat i usmjeravanje tih sredstava za obnovu zajednica pogođenim recesijom
3 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2012. 19:17h

Uoči samita NATO ovog vikenda u Čikagu hiljade demonstranata se pripremaju da organizuju proteste, a gradske vlasti se spremaju da obezbijede da sve protekne u redu i da spriječe da protesti prerastu u nerede.

Demonstranti su već ove nedjelje izašli na ulice oko nekoliko pitanja, protestujući izmedju ostalog i zbog zatvaranja lokalnih škola i gubitka domova zbog neisplaćivanja hipoteka, i upali su u štab za kampanju predsjednika SAD Baraka Obame, piše američka TV mreža MNSBC na svom internet sajtu.

Pokret "Okupirajmo..." se nada da će samo on okupiti oko 50.000 svojih aktivista u Čikagu

Najveći dio demonstranata traži prestanak slanja novca za rat i usmjeravanje tih sredstava za obnovu zajednica pogođenim recesijom.

NATO samit održava se 20. i 21. maja, a skup G8 najbogatijih zemalja koji je takodje trebalo da bude u Čikagu biće održan prije toga u Kemp Dejvidu u državi Merilend. Predsednik Obama stiže u Čikago u subotu.

Veći protestni mitinzi planirani su narednih dana, na jednom od njih će se tražiti uvođene "Robin Hud" poreza na transakcije na Vol stritu a drugi planiraju anti-ratni aktivisti.

Gradske vlasti Čikaga odredile su 3.100 policajaca za obezbjeđjenje dvodnevnog NATO samita, sa zadatkom da spriječe vrstu nasilja koje je izbilo tokom sastanka Svjetske trgovnske organizacije 1999. godine u Sijetlu. Njima će doći u pomoć stotine policajaca iz nekoliko američkih gradova.

Grad je ograničio koliko blizu demonstranti mogu da priđu konferencijskom centru gdje se održava samit. Demonstracije pripremaju destine sindikata i grupa protiv rata, za odbranu životne sredine, za obrazovanje, zdravstvo i građanska prava.

Medju glavnim organizatorima protesta su pokret "Okupirajmo Čikago" koji protestuje zbog koncentracije bogatstva u malom procentu stanovništva, i Koalicija protiv NATO i G8, rata i siromaštva (CANG). Oni najavjljuju da će njihovi protesti biti mirni.

Proteste takođe planira hakerska grupa Anonimni i Adbasters i jedna grupa nazvana Klaun Bok (Clown Boq) protestovati u kostimima i imati pite za gađanje, prenosi list Ju-es-ej Tudej. Policija procjenjuje da će biti oko 10.000 demonstranata.

Pokret "Okupirajmo..." se nada da će samo on okupiti oko 50.000 svojih aktivista u Čikagu.

Galerija

Bonus video: