Izraelska vojska ranila 8 palestinskih civila i stranu aktivistkinju

Palestinci tvrde da se radilo o demonstracijama protiv namjere da Izrael formira tampon zonu oko pojasa Gaze, zbog čega palestinski zemljoradnici ne mogu da dođu do svoje zemlje
4 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2012. 16:01h

Osam palestinskih civila ranjeno je kad su izraelske snage otvorile vatru kraj graničnog prelaza Karni u sjevernom dijelu pojasa Gaze.

Izraelski vojni radio je javio da su vojnici otvorili vatru na naoružane Palestince koji su se približavali graničnom prelazu, uprkos ponovljenim upozorenjima da stanu.

Vojni portparol je rekao da su vojnici identifikovali Palestince kako se približvaju graničnoj ogradi i pucali na njih iz automatskih pušaka, ali da pogoci nisu registrovani i da su se Palestinci tada povukli.

Sudeći po izvorima u palestinskoj bolnici, dvoje ljudi je ozbiljno ranjeno, a ostali su zadobili lakše povrede od metaka i granata.

Rečeno je da su troje povrijeđenih stariji ljudi, a jedna osoba je strana aktivistkinja.

"Oni nisu imali razloga da pucaju na nas. Nismo predstavljali nikakvu prijetnju za njih", izjavila je iz bolničkog kreveta aktivistkinja Bjanka Zamit

"Oni nisu imali razloga da pucaju na nas. Nismo predstavljali nikakvu prijetnju za njih", izjavila je iz bolničkog kreveta aktivistkinja Bjanka Zamit za agenciju AP.

Palestinska strana tvrdi da se zapravo radilo o demonstracijama protiv namjere izraelske vojske da formira bezbjednosnu tampon zonu oko pojasa Gaze.

Izrael je proglasio djelove Gaze pored granice područjem u koje je zabranjen ulazak iz bezbjednosnih razloga.

Zbog ovakve naredbe mnogi palestinski zemljoradnici ne mogu da dođu do svoje zemlje.

Galerija

Bonus video: