Problem sa Zalivom

Iran prijeti da će tužiti Google

Iran insistira da vodena površina Zaliva bude imenovana terminom "Persijski zaliv", dok se arapske zemlje u regionu pozivaju na "Arapski zaliv" ili jednostavno "Zaliv"
113 pregleda 0 komentar(a)
Zaliv, Foto: Google
Zaliv, Foto: Google
Ažurirano: 17.05.2012. 14:39h

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast izjavio je da bi njegova zemlja mogla da tuži Google koji neće da upotrijebi riječ "persijski" za imenovanje Zaliva koji dijeli Iran od arapskog poluostrva.

"Ovaj čin Googlea je dio zavjera protiv naše zemlje. Ako Google što prije ne ispravi grešku, zvanično ćemo tužiti Google", izjavio je Mehmanparast.

On je dodao da su mnogobrojni Iranci protestovati na internetu protiv odluke Googlea, prenosi agencija AFP.

Teheran je početkom maja optužio Google da se služi "lažima" ne imenujući vode u Zalivu na svojoj kartografskoj internet stranici Google Maps.

Iran insistira da ova vodena površina bude imenovana terminom "Persijski zaliv", dok se arapske zemlje u regionu pozivaju na "Arapski zaliv" ili jednostavno "Zaliv".

Teheran je 2010. upozorio avio kompanije koje koriste termin "Arapski zaliv" da im neće dozvoliti korištenje iranskog vazdušnog prostora.

Teheran i njegovi arapski susjedi spore se takođe oko tri ostrva u Zalivu, jer i Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) polažu pravo na njih.

Preporučujemo za Vas