Prekinuto potpisivanje vojnih sporazuma između Japana i Južne Koreje

Jedan od sporazuma je predvidio razmjenu informacija između tajnih službi o nuklearnim i balističkim programima Sjeverne Koreje
0 komentar(a)
Japan i Južna Koreja, Foto: Thehindu.com
Japan i Južna Koreja, Foto: Thehindu.com
Ažurirano: 17.05.2012. 14:08h

Južna Koreja je prekinula potpisivanje sporazuma o vojnoj saradnji sa Japanom, prvih ove vrste, izjavio je u četvrtak u Seulu jedan vojni zvaničnik, objasnivši ovaj prekid "osjećajima javnog mnjenja".

Južnokorejski ministar odbrane Kim Kvan-Jin trebalo je do kraja maja da stigne u Tokio i potpiše sporazume o saradnji, koji bi bili prvi u vojnom domenu od završetka japanske okupacije u Južnoj Koreji 1945. godie, prenosi agencija AFP.

Političari iz opozicije su se usprotivili sporazumima tvrdeći da se mnogobrojne starije osobe još sjećaju brutalnosti japanske okupacije na Korejskom poluostrvu od 1910. do 1945, piše AFP

Jedan od vojnih sporazuma je predvidio razmjenu informacija između tajnih službi o nuklearnim i balističkim programima Sjeverne Koreje.

Podrazumijevao je i mogućnost zajedničkog preduzimanja operacija traženja i spašavanja na moru. Odnosi između Japana i Koreje narušeni su nasljeđem iz kolonijalne ere i teritorijalnim sporenjima.

Sa nedavnog sastanka premijera Japana Jukio Hatzojama i predsjednik Južne Koreje Li Mjung Bak

Bonus video: