Traži se Arafatov finansijski savjetnik zbog korupcije

Palestinske vlasti tragaju za finansijskim savjetnikom pokojnog palestinskog lidera Jasera Arafata, Mohamedom Rašidom, protiv kojeg je podignuta optužnica za krađu miliona dolara iz javnih fondova
1 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2012. 17:53h
Bivši finansijski savjetnik, Mohamed Rašid sumnjiči se da je prebacio milione dolara iz palestinskog investicionog fonda na račune lažnih kompanija, koje je u međuvremenu osnovao,

Nače je dodao da je Rašidov slučaj najveći kada je riječ o količini novca, od kako su prije dvije godine palestinske vlasti oformile Komisiju za borbu protiv korupcije i specijalni sud za te slučajeve.

"Ovaj čovjek (Rašid) ušao je u palestinsku revoluciju bez ičega. Želimo da pitamo gdje je stekao sav svoj novac. To je palestinski novac i treba da bude vraćen palestinskom narodu", izjavio je Nače za radio Glas Palestine.

Bivši finansijski savjetnik, Mohamed Rašid sumnjiči se da je prebacio milione dolara iz palestinskog investicionog fonda na račune lažnih kompanija, koje je u međuvremenu osnovao, rekao je Nače.

Rašid je u prošlosti poricao sve optužbe.

On je napustio palestinske teritorije poslije Arafatove smrti 2004, i kreće se po teritorijama nekoliko zemalja, naveo je Nače.

Palestinska ministarstva spoljnjih poslova i pravde tražila su od nekoliko zemalja da izruče Rašida i zamrznu njegovu imovinu, dodao je Nače, ali je odbio da kaže o kojim zemljama se radi.

Nače je ranije izjavio palestinskoj novinskoj agenciji Vafa da je tražena pomoć i od Interpola.

Ne zna se gdje se Rašid trenutno nalazi, navodi AP, ali dodaje da je arapska satelitska televizijska stanica al-Arabija od prošle nedjelje emitovala seriju intervjua sa njim, ne navodeći gdje su razgovori snimljeni.

U jednom od tih intervjua Rašid poriče da je od njega zvanično zatraženo da se pojavi pred palestinskim sudom. On je dodao da je od njega 2008. traženo da dostavi dokumenta o Palestinskom investicionom fondu, i da je tada palestinskim zvaničnicima rekao da su dokumenta u kancelarijama fonda, sa kojim on više nije u kontaktu.

Rašid, koji je kurdskog porijekla i takođe se pojavljuje pod imenom Haled Salam, rekao je al-Arabiji da je on irački državljanin, oženjen Palestinkom.

On je postao glavni finansijski savjetnik Arafata, poslije uspostavljanja Palestinske Samouprave 1994, nakon prelaznog mirovnog sporazuma sa Izraelom.

Prva dekada palestinske vlasti u djelovima Zapadne obale i Gaze bila je obilježena korupcijom i malverzacijama.

Sam Arafat je bio poznat po relativno štedljivom načinu života, ali je novac trošio bez nadzora, a korupciju oko sebe je dozvoljavao kako bi osigurao lojalnost, ocjenjuje AP.

Međunarodna zajednica je 2003, zabrinuta zbog miliona dolara strane pomoći koja je protraćena, tražila od palestinskog ekonomiste Salama Fajada da preuzme upravu nad trošenjem Palestinske Samouprave.

Fajada, koji je sada premijer, sa sjedištem na Zapadnoj obali, govore da je obezbijedio veću transparentnost nego u vrijeme Arafata.

Malo je, međutim, učinjeno u posljednjoj deceniji u borbi protiv onih koji su osumnjičeni da su krali državne pare, uprkos gnjevu običnih Palestinaca zbog činjenice da su izvan dosega istrage ostali utajivači poreza.

Arafatov nasljednik, predsjednik Mahmud Abas, oformio je prije dvije godine Komisiju protiv korupcije i specijalni sud za slučajeve iste. Do sada su dva ministra bila primorana da podnesu ostavke zbog sumnji dasuučestvovali u korupciji.

Nače je poručio da još 85 slučajeva korupcije čeka da bude iznijeto pred specijalni sud.

Bonus video: