Obama traži da žene sjednu na čelo

„Nikad ne potcjenjujte snagu vašeg primjera“, rekao je Obama i pozvao žene na aktivizam. „Na vama je da ustanete, da lobirate, da marširate“
94 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2012. 19:42h

Trka za ženske glasove u SAD se zahuktava - predsjednik Barak Obama održao je govor na koledžu Barnard, najelitnijoj ženskoj školi u Americi.

„Borite sa za svoje mjesto za stolom. Ne... Bolje se borite da sjednete na čelo!“, poručio je Obama diplomiranim studentkinjama.

Posjeta Barnardu je danima izazivala pažnju medija: analitičari su procijenili da Obama pokušava da učvrsti prednost koju ima u broju ženskih glasova.

U odnosu na vjerovatnog protivnika na izborima 6. novembra, republikanca Mita Romnija, Obama prema istraživanju Rojtersa ima 14 odsto više ženskih glasova.

Studentkinje su nagrađivale Obamu aplauzom i vriskom, tako da je cijeli događaj podsjećao na partijsku konvenciju

On je poručio generaciji 2012. da je na njima da prevaziđu prazninu "između onoga što Amerika jeste i što bi trebalo da bude".

Umjesto sekretarice, postala sekretar

Obamin govor dolazi u čas kada se Republikanska stranka bori da kontracepcija ne bude uvrštena u novi zakon o zdravstvenoj zaštiti i kada se žensko pitanje pomalja kao jedno od glavnih u kampanji.

Obama je govorio o majci i supruzi, ženama koje su obilježile njegov život. Kao otac dvije ćerke, Saše i Malije, Obama je svršenim studentkinjama dao nekoliko savjeta.

„Nikad ne potcjenjujte snagu vašeg primjera“, rekao je Obama i pozvao žene na aktivizam. „Na vama je da ustanete, da lobirate, da marširate“.

Obama je ispričao povijest jedne ćerke imigranta kojoj je rečeno „da nije materijal za fakultet i da treba da postane sekretarica“.

„Ali ona nije odustala. Sada je sekretarka rada SAD (Hilda l. Solis)“

Predsjednik SAD je govorio na travnjaku Kolumbija univerziteta sa kojim je susjedni Barnard čvrsto povezan. Studenti Kolumbije, gdje je Obama diplomirao 80-tih godina, naljutili su se na predsjednika jer ih je mimoišao, što su osudili na studentskom portalu Kolumbija spektator.

Obama se pojavio u plavoj odori koledža Barnard i uz ovacije izašao na binu gdje su minulih godina studentkinjama govorili državna sekretarka SAD Hilari Klinton i glumica Meril Strip.

Barnard je s ponosom objavio Obamino gostovanje početkom maja, iako je ranije bilo najavljeno da će studentkinjama ove godine govoriti urednica u Njujork Tajmsu, Džil Abramson.

Jako obezbjeđenje

Studentkinje su nagrađivale Obamu aplauzom i vriskom, tako da je cijeli događaj podsjećao na partijsku konvenciju.

Više od sat prije početka ceremonije, Univerzitet Kolumbija je bio zatvoren za posjetioce radi Obamine bezbjednosti.

Blokiran ulaz na Kolumbiju (foto: B.Mandić)

Na istočnoj kapiji bila su parkirana tri kamiona koji su blokirali prolaz ka pješačkoj stazi kuda dnevno prođe više hiljada studenata i profesora.

Policajca i agenti tajne službe čuvali su dio avenije Brodvej od 116. do 114. ulice, uključujući i metro stanicu.

Kolumbija univerzitet, bio je jedan od većih Obaminih finansijera u kampanji 2008. godine.

Galerija

Bonus video: