Mijung-bak: Kini, Japanu i J. Koreji su neprihvatljive dalje provokacije Pjongjanga

Režim u Pjongjangu se sumnjiči da želi da izvede novu nuklearnu probu
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2012. 08:28h

Predsjednik Južne Koreje izjavio je da su se Kina, Japan i Južna Koreja saglasili da je neprihvatljiva bilo kakva dalja provokacija Sjeverne Koreje, koja se prema najavama stručnjaka sprema da izvede i treću nuklearnu probu.

"Naše tri zemlje su se sporazumjele oko toga da su neprihvatljive nove nuklearne probe ili slične provokacije Sjeverne Koreje", izjavio je novinarima predsjednik Li Mijung-bak nakon trilateralnog sastanka u Pekingu.

Petom trilateralnom samitu su pored Mijung-baka prisustvovali i domaćin skupa, kineski premijer Ven Điabao i japanski premijer Jošihiko Noda.

Kineski premijer je kazao da sve tri zemlje imaju "hitan zadatak" da smanje tenzije na Korejskom poluostrvu i ponovo uspostave dijalog.

Njegov japanski kolega je istakao da sve tri zemlje moraju zajednički da rade kako bi spriječile dalje provokacije režima u Pjongjangu.

SAD i brojne zapadne zemlje tvrde da Sjeverna Koreja, pored nuklearnog oružja, pokušava da napravi interkontinentalnu balističku raketu koja bi bila sposobna da pogodi SAD

SAD i brojne zapadne zemlje tvrde da Sjeverna Koreja, pored nuklearnog oružja, pokušava da napravi interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) koja bi bila sposobna da pogodi SAD.

Režim u Pjongjangu se sumnjiči da želi da izvede novu nuklearnu probu nakon neuspjelog lansiranja rakete 13. aprila.

Sjevernokorejske vlasti su tada tvrdile da se na raketi nalazi satelit koji će u orbitu biti poslat u civilne svrhe, dok su zapadne zemlje optužile Pjongjang da je riječ o probi rakete dugog dometa. Međutim, ta proba je prošla neuspješno jer se raketa raspala ubrzo nakon lansiranja.

Sjeverna Koreja je tokom dvije ranije probe izvedene u oktobru 2006. i maju 2009. lansirala rakete.

Li Mijung-bak, Ven Điabao i Jošihiko Noda na samitu u Pekingu

Satelitski snimci s kraja aprila pokazuju pojačanu aktivnost na lokalitetu Pungije-Ri, gdje se izvode nuklearne probe.

Galerija

Bonus video: