Nekoliko verzija

Zašto je Putin otkazao put u Ameriku

Izvori iz Kremlja tvrde da je za prvu predsjedničku posjetu Putin već odabrao jednu od bivših sovjetskih republika, dok će njegova prva "dalja" destinacija biti Kina
4 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2012. 06:37h

Odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne putuje 18. maja na dvodnevni samit G-8 u Kemp Dejvid navodno je izazvala šok u Vašingtonu, a ruska javnost spekuliše o mogućim motivima predsjednika da preduzme takav korak.

Odluka je bila potpuno iznenađujuća, ne samo za američkog predsjednika Baraka Obamu, koji je ovaj skup premjestio iz Čikaga upravo kao znak dobre volje prema Putinu, već i za ovdašnje dobre poznavaoce prilika u Kremlju.

Tako tvrde ruski mediji podsjećajući da je na inicijativu Obame samit preseljen u Kemp Dejvid kako Putin ne bi bio u obavezi da dolazi u Čikago gdje će odmah potom biti održan NATO samit, jer bi njegov odlazak iz Čikaga mogao da stvori utisak da demonstrativno napušta SAD.

Uprkos ovim "udobnostima" koje su pripremljene, ruski predsjednik je odlučio da ne ide, već da delegira premijera Dmitrija Medvedeva, a javnost navodi nekoliko razloga koji su mogli da utiču na tu njegovu odluku.

Prva verzija je zvanična, a to je ono čime je Putin objasnio svoj izostanak - "poslovi oko formiranja nove vlade i konsultacije sa budućim ministrima".

Kao drugi razlog navodi se njegova želja da iskoristi dobre odnose Medvedeva i Obame, dok postoji i verzija prema kojoj je Putin procijenio da nije pravi trenutak da putuje nakon razbijanja demonstracija i privođenja 400 ljudi uoči njegove inauguracije da se ne bi našao pod direktnom kritikom Zapada.

Međutim, dosta vjerovatnom se čini i teza prema kojoj je Putin nezadovoljan zbog zastoja u dogovorima oko zajedničke protivraketne odbrane u Evropi i činjenice da mu je Obama sa izvjesnom zadrškom i zakašnjenjem čestitao izbor za predsjednika.

Takođe, nije poznato kada je Putin donio odluku da ne putuje na samit, jer prema nezvaničnim izvorima iz Kremlja on je to učinio u petak bukvalno istoga dana kada je to i saopštio Obami, dok je prema drugim izvorima sa istog mjesta on tu odluku donio još u martu.

Izvori iz Kremlja tvrde da je za prvu predsjedničku posjetu Putin već odabrao jednu od bivših sovjetskih republika, dok će njegova prva "dalja" destinacija biti Kina.

Iako je Bijela kuća naizgled mirno prihvatila Putinovu najavu izostanka sa samita G-8 u Kremlj je već stigla poruka da Obama neće moći da prisustvuje samitu Azijsko tihookeanske ekonomske saradnje od 1. do 8. septembra u Vladivostoku.

Ipak, njih dvojica trebalo bi u međuvremenu da se sretnu na samitu G-20 u Meksiku tokom juna.

Preporučujemo za Vas