Dempsi osudio vojni kurs koji propagira "totalni rat" protiv muslimana

Vodeći zapovjednik američke vojske osudio je kurs koji su pohađali pitomci na američkom vojnom koledžu na kojem se propagirao "totalni rat" protiv muslimana
1 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2012. 14:19h
Oficiru koji je bio nadležan za kurs, potpukovniku Metju Duliju, zbranjeno je da propagira njegov nastavni program ali je zadržao posao na koledžu u gradu Norfolku

Na kursu, na koji su se pitomci akademije dobrovoljno prijavljivali, na koledžu General-štaba u američkoj saveznoj državi Virdžiniji, su predlagali "eventualni nuklearni napadi" na svete muslimanske gradove kao što je Meka.

Kurs je ukinut u aprilu.

"To je bilo potpuno neobjektivno, protiv naših vrijednosti i akademski nije bilo utemeljeno", izjavio je general Dempsi. On je naredio istragu kada je kurs ukinut u aprilu nakon što se jedan od studenata usprotivio njegovom nastavnom programu.

Na kursu, na koji su se pitomci akademije dobrovoljno prijavljivali, na koledžu General-štaba u američkoj saveznoj državi Virdžiniji, su predlagali "eventualni nuklearni napadi" na svete muslimanske gradove kao što je Meka

Pentagon je takođe potvrdio da je nastavni materijal s kursa pronađen na jednoj internet stranici autentičan.

Priča se pojavila u javnosti nakon što je primjerak nastavnog materijala s kursa postavljen na internet na blogu "Danger Room" na sajtu Wired.com.

"Sada nam mora biti jasno da ne postoji nešto što bismo mogli nazvati "umjerenim islamom", naveo je predavač potpukovnik Duli tokom predavanja koje je održao u julu prošle godine.

"Sjedinjene Države zato sada moraju jasno da pokažu svoje namjere. Ta varvarska ideologija više se neće tolerisati. Islam se mora promijeniti ili će se dovesti do samouništenja", kazao je tada potpukovnik Duli. Dodao je da međunarodni sporazumi koji štite civile u oružanim sukobima - kao što je Ženevska konvencija - "više nisu bitni".

To ostavlja otvorenom opciju, rekao je instruktor kursa, da "istorijski presedani Drezdena, Tokija, Hirošime, Nagasakija budu nastavljeni i dovedu do uništenja Meke i Medine".

Potpukovnik Duli nije davao nikakve izjave u javnosti otkako se priča o njemu pojavila u javnosti. Pentagon se nada da će izvještaj o vojnom kursu biti završen do kraja mjeseca, javlja urednik BBC-a za Sjevernu Ameriku.

Ono što je začuđujuće je, kaže dopisnik BBC-a, da su brojni komandanti, kapetani i pukovnici morali da prođu kurs ali nisu osjetili potrebu da kažu u javnosti da se nešto prilično čudno dešava u američkoj vojsci.

Bonus video: