Pirati ponovo otimaju brodove

Na društvenoj mreži pomorske industrije navedeno je da je riječ o jednom od četiri napada pirata u poslednjih nekoliko dana na brodove koji prolaze Arabijskim morem
66 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2012. 10:15h

Tanker MT Smirni, koji je plovio pod liberijskom zastavom, otet je u četvrtak u 13 časova po srednjeevropskom vremenu poslije napada pirata, navela je kompanija "Dinakom tankers menadžment".

"Nikakvu komunikaciju nemamo sa brodom od kad je isplovio i sve relevantne službe su obaviještene o otmici", saopštio je Dinakom.

Kompanija nije saopštila odakle je tanker isplovio, kao ni njegovu odrednicu, ali su kenijske vlasti saopštile da je brod isplovio iz Turske i da je trebalo da se usidri na somalijskoj obali, prenijele su agencije.

Na društvenoj mreži pomorske industrije navedeno je da je riječ o jednom od četiri napada pirata u poslednjih nekoliko dana na brodove koji prolaze Arabijskim morem, poslije privremenog zatišja u aktivnosti gusara.

Dobro naoružane piratske bande, iz svojih baza u Somaliji, krstare cijelim Indijskim okeanom u potrazi za brodovima koje potom otimaju i traže milionske iznose za njihovo oslobađanje.

Morska ruta pored somalijske obale iz tog razloga se smatra najopasnijom na svijetu. Samo u prošloj godini je zabilježeno 230 napada pirata.

Evropska unija je od 2008. rasporedila izmedju 5 i 10 stalnih brodova duž somalijske obale, kao pratnju brodovima koji prevoze humanitarnu pomoć, ali i za odbijanje napada pirata na komercijalna plovila.

Šefovi diplomatija EU u martu su se saglasili da misiju "Atalanta" produže do 2014. godine

Bonus video: