Argentina zainteresovanima plaća promjenu pola

Građani Argentine koji žele operaciju promjene pola ili hormonsku terapiju moći će to da ostvare u okviru sistema javne zdravstvene zaštite zahvaljujući upravo usvojenom zakonu o rodnom identitetu
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2012. 18:32h

Noi argentinski zakon daje ljudima pravo da sami navedu svoj pol u registru građana ako njihove fizičke karakteristike ne odgovaraju onome kako se oni osjećaju, prenosi AP. Senatori su usvojili zakon o rodnim pravima sa 55 glasova "za", nijednim protiv, i jednim uzdržanim, a nekoliko njih se proglasilo odsutnima sa sjednice.

Predsjednica Kristina Kiršner je najavila podršku zakonu i očekuje se da će ga uskoro potpisati. Ona je često govorila da je ponosna što je Argentina postala prva latinoamerička zemlja koja je legalizovala gej brakove prije dvije godine.

Punoljetni građani će sada moći zvanično da promijene svoj pol, izgled i ime bez odobrenja doktora ili sudije - i bez prethodno sprovedenih fizičkih promjena.

Druge latinoameričke zemlje su usvojile zakone o rodnim pravima, ali argentinski zakon prednjači po olakšicama koje garantuje, rekli su predstavnici homoseksualne zajednice Argentine, dok su neki senatori tokom debate istakli da je riječ o ljudskim pravima - o pravu na sreću.

Bonus video: