Egipatske vlasti zaplijenile teško naoružanje na granici s Libijom

Vlasti su u tri vozila nedaleko od mediteranskog ljetovališta Marsa Matruh, oko 430 kilometara sjeverozapadno od Kaira, pronašle 40 raketa zemlja-zemlja
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2012. 17:36h
trojica uhapšenih naveli da su prevozili oružje na Sinajsko poluostrvo kako bi bilo upotrijebljeno "protiv vojske i policijskih snaga koje obezbjeđuju granicu, u cilju izazivanja haosa prije predsjedničkih izbora"

Vlasti su u tri vozila nedaleko od mediteranskog ljetovališta Marsa Matruh, oko 430 kilometara sjeverozapadno od Kaira, pronašle 40 raketa zemlja-zemlja, 17 raketnih bacača, minobacače, automatske puške i oko 10.000 artiljerijskih metaka, naveo je taj zvaničnik.

U akciji su uhapšena tri krijumčara - egipatski Beduini, od kojih su dvojica iz egipatskog grada Rafa na granici sa pojasom Gaze.

Egipatski zvaničnik je rekao da su trojica uhapšenih naveli da su prevozili oružje na Sinajsko poluostrvo kako bi bilo upotrijebljeno "protiv vojske i policijskih snaga koje obezbjeđuju granicu, u cilju izazivanja haosa prije predsjedničkih izbora".

Prvi predsjednički izbori u Egiptu, poslije prošlogodišnjeg svrgavanja višedecenijskog lidera Hosnija Mubaraka, biće održani 23. i 24. maja.

Prema riječima pomenutog zvaničnika, zaplijenjeno oružje najvjerovatnije potiče iz Libije, koja je postala ključni izvor nelegalnog naoružanja od prošlogodišnjeg građanskog rata.

Tokom osmomjesečnog konflikta koji je doveo do svrgavanja i ubistva lidera Moamera Gadafija, libijski građani koji su postali borci, upadali su u skladišta oružja i vojne kasarne da bi se naoružali, a zemlja je preplavljena svim vrstama naoružanja - od mašinki do minobacača.

Egipatske vlasti strahuju da razno naoružanje koje kruži tim regionom često pada u ruke islamističkih ekstremista na Sinaju, koji svakodnevno napadaju snage bezbjednosti i imaju skoro potpunu kontrolu nad djelovima pograničnih gradova, poput Rafe.

Islamisti su, širom Sinaja, iskoristili situaciju sa Beduinima, koji već dugo trpe nepravdu kada su u pitanju njihova prava i mogućnosti, da ih regrutuju u svoje redove i šire antivladino raspoloženje.

U februaru prošle godine, nekoliko ekstremističkih grupa pridružilo se snagama na Sinaju, a devet mjeseci kasnije su u porukama postavljenim na jedan ekstremistički veb sajt objavili stvaranje Islamskog emirata na Sinaju i istakli svoju odanost Al Kaidi.

Izraelski zvaničnici takođe su izrazili zabrinutost zbog krijumčarenja oružja iz Libije, navodeći da se iz te zemlje krijumčare čak i rakete dugog dometa - skad, preko Sinajskog poluostrva u pojas Gaze.

Dvije rakete, za koje se vjeruje da su prokrijumčarene iz Libije, u aprilu su ispaljene iz egipatske sinajske pustinje ka izraelskom ljetovalištu Eilat. Tada niko nije povrijeđen, a Egipat je negirao da su rakete ispaljene sa njegove teritorije.

Bonus video: