Sirija: U dvije eksplozije u Damasku više desetina povrijeđenih

Eksplozije su se dogodile u 7.50 časova po lokalnom vremenu, kada većina zaposlenih dolazi na posao
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2012. 08:37h

Više desetina ljudi poginulo je i povrijeđeno u dvije snažne eksplozije koje su potresle Damask, javila je sirijska državna televizija.

U eksplozijama je teško oštećena zgrada vojne obavještajne službe, a na ulicama se mogu vidjeti krv i ostaci ljudskih tijela.

Novinar AP-a na mjestu događaja izvijestio je da vozila hitne pomoći pokušavaju da stignu do žrtava u četvrti Kazaz.

Eksplozije su se dogodile u 7.50 časova po lokalnom vremenu, kada većina zaposlenih dolazi na posao.

Iako je centar Damaska pod kontrolom snaga vjernih predsjedniku Bašaru al-Asadu, u njemu se dogodilo nekoliko bombaških napada, čija su meta bile zgrade i konvoji snaga bezbjednosti.

Novinar AP-a na mjestu događaja izvijestio je da vozila hitne pomoći pokušavaju da stignu do žrtava u četvrti Kazaz

Posljednji veći napad dogodio se 27. aprila, kada je bombaš samoubica aktivirao eksploziv nedaleko od pripadnika snaga bezbjednosti. U tom napadu poginulo je devet, a ranjeno 26 osoba.

Sukob u Siriji počeo je u martu 2011. godine, masovnim protestima čiji su učesnici pozvali na političke reforme u zemlji. Režim je odgovorio raspoređivanjem tenkova i vojske i represijom nad pobunjenicima, koji su se potom naoružali. Veliki broj vojnika je dezertirao.

Prema podacima UN, u sukobima u Siriji poginulo je više od 9.000 ljudi.

Međunarodna diplomatija za sada ne uspijeva da okonča krvoproliće, a UN su isključile mogućnost vojne intervencije slične onoj kojom je sa vlasti zbačen libijski lider Moamer Gadafi.

Bomba pokraj puta u srijedu je eksplodirala nekoliko sekundi nakon prolaska konvoja u kojem se nalazio vođa posmatračkog tima UN Robert Mud, što ilustruje neizvjesnost međunarodnog plana za okončanje krize u toj zemlji.

U Vašingtonu, američki predsjednik Barak Obama najavio je pooštravanje sankcija Asadovom režimu i ocijenio da Sirija predstavlja "nesvakidašnju i veliku prijetnju" američkoj nacionalnoj bezbjednosti i diplomatskim ciljevima.

Galerija

Bonus video: