zapadna virdžinija

Šok za Obamu - zatvorenik mu uzeo 41 odsto glasova

Džad je nedavno iz zatvora poslao nekoliko saopštenja novinama u toj saveznoj državi, gdje je kritikovao neke Obamine stavove
0 komentar(a)
Keit Džad, Foto: Masslive.com
Keit Džad, Foto: Masslive.com
Ažurirano: 09.05.2012. 19:03h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama doživio je politički šok na demokratskim preliminarnim izborima u Zapadnoj Virdžiniji, pošto je jedan zatvorenik koji se kandidovao osvojio 41 odsto glasova u direktnom sučeljavanju sa njim, pišu američki mediji.

Iako su do sada preliminarni izbori u Demokratskoj partiji predstavljali formalnost, pošto je u Americi nepisano pravilo da aktuelni predsjednik bude i partijski kandidat za drugi mandat, u Zapadnoj Virdžiniji se kao protivkandidat Obami prijavio Keit Džad, zatvorenik koji trenutno služi sedamnaestogodišnju kaznu zatvora zbog iznude.

Prema podacima koje prenose mediji u SAD, Obamin izborni štab je vjerovatno u priličnoj nevjerici dočekao rezultate prema kojima je Džad osvojio nevjerovatnih 41 odsto glasova, dok je predsjednik Amerike osvojio 59 odsto.

Vijest su medijima prenijeli članovi Republikanskog nacionalnog komiteta, dok se demokrate još ne oglašavaju.

Džad će imati i delegata na konvenciji

Zapadna Virdžinija dozvoljava svakome ko se plati 2.500 dolara i popuni potrebnu dokumentaciju da se nađe na glasačkom listiću, što je Džad iskoristio, završivši sve formalnosti iz zatvora u Teksasu, gdje služi kaznu.

Ono što je još šokantnije jeste podatak da će Džad imati jednog delegata na velikoj konvenciji demokrata u avgustu, gdje će konačno biti izabran predsjednički kandidat te partije za novembarske izbore.

Džad je nedavno iz zatvora poslao nekoliko saopštenja novinama u toj saveznoj državi, gdje je kritikovao neke Obamine stavove

Prema zakonu Zapadne Virdžinije, svaki kandidat koji osvoji više od 15 odsto glasova na preliminarnim izborima dobija pravo da ima jednog delegata na konvenciji.

Džad je nedavno iz zatvora poslao nekoliko saopštenja novinama u toj saveznoj državi, gdje je kritikovao Obamine stavove o zdravstvenom osiguranju i drugim političkim temama.

Obama je i na izborima 2008. godine ostvario izuzetno loš rezultat u Zapadnoj Virdžiniji, gdje ga je u svih 55 okruga porazila Hilari Klinton, dok je na predsjedničkim izborima izgubio od republikanskog protivkandidata Džona Mekejna sa 13 odsto razlike.

Preporučujemo za Vas