Kina: Slijepi advokat nije svjestan da ga "koriste" kao političko oružje

"Spoljnje snage bi željele da koriste to kako bi politizirale i proglasile opštim neke od kineskih društvenih sukoba", objavio je u komentaru kineski list Global tajms
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2012. 15:30h

Kineski državni listovi optužili su danas "strane sile" da koriste slijepog advokata Čena Guangčenga, koji je pobjegao iz kućnog pritvora i jedno vrijeme se sklonio u američkoj ambasadi, kao političko oružje za demonizaciju Kine.

"Spoljnje snage bi željele da koriste to kako bi politizirale i proglasile opštim neke od kineskih društvenih sukoba", objavio je u komentaru kineski list na engleskom jeziku Global tajms.

Čen je bio osuđen na četiri godine zatvora zbog objavljivanja slučajeva nasilne sterilizacije i abortusa u okviru kineskog planiranja porodice politikom "jednog djeteta"

Kineski državni mediji su posvetili malo pažnje Čenovom bjekstvu iz kućnog pritvora u američku ambasadu, što je dovelo do diplomatske krize između Vašingtona i Pekinga i punilo stranice novina širom svijeta. U komentaru se navodi sa samouki advokat nije svjestan da ga "koriste" kao političko oružje, prenio je AFP.

"Čen nije shvatio da ga koriste i da je njegov slučaj postao nacionalno političko pitanje", navodi se u komentaru u kojem se postavlja i pitanje - "kako oni mogu biti tako surovi da koriste hendikepiranu osobu u svojim političkim igrama".

Čen je bio osuđen na četiri godine zatvora zbog objavljivanja slučajeva nasilne sterilizacije i abortusa u okviru kineskog planiranja porodice politikom "jednog djeteta". Po izlasku iz zatvora 2010. on je stavljen u kućni pritvor u svom selu.

Ovaj 40-godišnji slijepi aktivista je postao simbol kineskog kršenja ljudskih prava zbog čega su kod vlasti u Pekingu protestovale SAD i zemlje Evropske unije. Čen je napustio američku ambasadu i prebačen u jednu pekinšku bolnicu prošle nedjelje nakon što su kineske vlasti garantovale za njegovu bezbjednost i odobrile mu da se prijavi za studije u SAD pošto je dobio ponudu za stipendiju.

Global tajms je napisao da su metodi koje je koristio Čen, da bi izdejstvovao obeštećenje za kršenje svojih prava, "neprikladni" u Kini. Ostajući u Kini Čen bi mogao "istinski da koristi Kini", ali ako ode u SAD on će završiti kao potrošač novca američkih poreskih obveznika, navodi list koji izdaje partijski organ Ženmin žibao.

Bonus video: