Konvoj međunarodnih posmatrača u Siriji naletio na minu

Osam vojnika je ranjeno u eksploziji. Ovo je primjer sirijske svakodnevice, rekao šef posmatračke misije general Robert Mud koji je prilikom napada ostao nepovrijeđen
0 komentar(a)
Sirija posmatrači mina, Foto: Beta/AP
Sirija posmatrači mina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.05.2012. 15:51h

Konvoj međunarodnih posmatrača naletio je na minu prilikom ulaska u Daru, na jugu Sirije. U eksploziji je ranjeno najmanje osam sirijskih vojnika, među kojima i jedan oficir.

Norveški general-major Robert Mud je prije nego što je postavljen za šefa međunarodne posmatračke misije u Siriji komandovao u mirovnim misijama UN-a širom svijeta, za vrijeme građanskog rata u Libanu 1993. do 1994. godine, kao i na Kosovu od 1999. do 2002. godine.

Na Kosovu je prilikom ulaska međunarodnih snaga 1999. godine predvodio norveški Telemark bataljon koji je bio u sklopu KFOR-a. Od 2000. godine postavljen je za jednog od glavnih planera operacija KFOR-a.

Trenutno u Siriji ima oko 50 posmatrača UN-a koji nadgledaju krhko primirje koje je stupilo na snagu 12. aprila u okviru mirovnog plana UN-a

"Ovo je nažalost primjer svakodnevnih prilika širom Sirije", rekao je Mud nakon eksplozije da bi potom otišao u bolnicu da posjeti ranjene.

Ostalih 12 posmatrača koji su putovali sa norveškim generalom takođe su izbjegli povrede. U konvoju se nalazio i portparol misije UN-a, Niradž Sing.

Eksploziju je izazvala mina postavljena na putu koja je eksplodirala nakon što su četiri vozila UN-a bezbjedno ušla u Daru.

Inače, pobunjenici su tokom posljednjih mjeseci prilično mnogo mina i eksplozivnih naprava postavili na putevima i rutama za snabdjevanje sirijske vojske.

O tome svjedoči i veliki broj jedinice inženjerije sirijske vojske koje se nalaze na terenu i svakodnevno uklanjaju mine.

Trenutno u Siriji ima oko 50 posmatrača UN-a koji nadgledaju krhko primirje koje je stupilo na snagu 12. aprila u okviru mirovnog plana UN-a u šest tačaka i izaslanika Arapske lige Kofi Anana.

Iako su sukobi prvobitno obustavljeni 12. aprila, obećano primirje nije ispoštovano i krvoproliće u Siriji nije prestalo, i pored toga što su u ponedjeljak održani parlamentarni izbori koje je vlada promovisala kao veoma značajne na putu ka reformama, ali ih je opozicija bojkotovala.

Bonus video: