Prva pilula za prevenciju side

Američka federalna agencija za hranu i ljekove razmatra da li će popularni lijek dobiti novu namjenu
52 pregleda 0 komentar(a)
Truvada, Foto: Latimes.com
Truvada, Foto: Latimes.com
Ažurirano: 08.05.2012. 20:25h

Američka Federalna agencija za hranu i ljekove (FDA) juče je objavila da rezultati revolucionarne studije pokazuju da jedna popularna pilula, koja se koristi u borbi protiv HIV-a, može pomoći i zdravim ljudima da spriječe infekciju virusom koji izaziva sidu. Premda se ta pilila čini bezbjednom i efikasnom za prevenciju, naučnici naglašavaju da su njeni efekti sigurni samo ukoliko se koristi svakodnevno.

FDA će sjutra održati sastanak na kome će raspravljati da li bi lijek „truvada“ trebalo da bude odobren za ljude kod kojih postoji rizik da se zaraze sidom putem seksualnih odnosa. Pozitivne kritike federalne agencije sugerišu da će pomenuta pilula postati prvi lijek koji je odobren za prevenciju protiv HIV-a kod visokorizičnih pacijenata.

Stručnjaci FDA su zaključili da bi preventivno korištenje „truvade“ moglo poštedjeti pacijente „infekcije ozbiljnom i smrtonosnom bolešću koja zahtijeva liječenje tokom cijelog života“, prenio je AFP.

FDA će sjutra održati sastanak na kome će raspravljati da li bi lijek „truvada“ trebalo da bude odobren za ljude

Uprkos pozitivnim rezultatima, kritičari su istakli da pacijenti moraju da budu pažljivi i da koriste pilule svakog dana. Na kliničkim testovima pacjenti se nisu 100% pridržavali redovnog uzimanja lijeka, a stručnjaci naglašavaju da u stvarnom životu ljedi češće zaboravljaju da uzmu terapiju nego na kliničkim testovima.

Prvi put pomenuta 2010, preventivna sposobnost „truvade“ je hvaljena kao prekretnica u 30-godišnjoj kampanji protiv epidemije side. Jedna trogodišnja studija je pokazala da dnevne doze smanjuju rizik od infekcije kod zdravih homoseksualaca i biseksualaca za 44 procenata, ukoliko se koriste zajedno sa kondomima. Druga studija je pokazala da „truvada“ smanjuje mogućnost infekcije za 75 procenata kod heteroseksualnih parova u kojima jedan partner ima HIV a drugi nema.

Kondom ipak najbolje oružje

Savjetnički panel pri FDA glasaće sjutra o tome bi li „truvada“ trebalo da bude odobrena za: homoseksualce i biseksualce; muškarce i žene koji su u vezi sa HIV pozitivnim partnerom i druge ljude kod kojih postoji rizik da se putem seksualnih odnosa zaraze HIV-om.

HIV napada imunitet i, ako se ne liječi odgovarajućim ljekovima, razvija se u AIDS,

FDA nije u obavezi da posluša savjetnički panel, premda to u većini slučajeva uradi, navodi AFP.

HIV napada imunitet i, ako se ne liječi odgovarajućim ljekovima, razvija se u AIDS, smrtonosno stanje u kojima tijelo ne može da se odbrani od spoljnih infekcija.

S obzirom na to da se „truvada“ već nalazi na tržištu, pojedini ljekari trenutno propisuju ovaj lijek kao preventivnu mjeru. Zeleno svijetlo FDA bi omogućila farmaceutskoj kompaniji Gilad sajnsis da svoj lijek zvanično plasira na tržište za novu svrhu.

Međutim, podrška nije jednoglasna. Pojedini istraživači su naglasili da kondomi ostaju najbolje oružje protiv side.

Bonus video: