Niger najgora zemlja za majke, Norveška najbolja

Što se tiče smrnosti majki prilikom porođaja, Crna Gora se nalazi na istom nivou kao i SAD, Bosna i Hercegovina, i Slovačka
50 pregleda 0 komentar(a)
majka, Foto: Pinterest
majka, Foto: Pinterest
Ažurirano: 08.05.2012. 19:03h

Zapadnoafrička država Niger najgore je mjesto na svijetu za majke, navodi humanitarna organizacija "Save the Children", koja istovremeno ocjenjuje da najbolje uslove ima Norveška.

Grupa za zaštitu djece objavila je, kako prenosi BBC, svoju godišnju listu u kojoj poredi uslove za majke u 165 zemalja svijeta uzimajući u obzir faktore poput zdravstvene zaštite, obrazovanja i ishrane.

Što se tiče smrnosti majki prilikom porođaja, Crna Gora se nalazi na istom nivou kao i SAD, Bosna i Hercegovina, i Slovačka.

Niger je teško pogođen regionalnom krizom gladi i zamijenio je Avganistan na dnu liste grupe. Posle dvije godine na dnu liste, Avganistan se ove godine pomjerio sa najgore tačke zahvaljujući većem investiranju u zdravstvene radnike, navodi britanski servis.

Glad koja je pogodila Sahel region i Niger prijeti milionima djece, upozorava humanitarna organizacija i navodi da ukoliko je majka "siromašna, previše radi, neobrazovana i lošeg zdravlja onda nije sposobna da adekvatno hrani dijete" što rezultira djecom koja su ranjiva i neuhranjena.

Grupa "Save thje children" vjeruje da je moguće pobjeći iz začaranog kruga ako se međunarodna zajednica pozabavi unaprjeđenjem života tokom prvih 1.000 dana života djeteta, počev od trudnoće

Grupa "Save thje children" vjeruje da je moguće pobjeći iz začaranog kruga ako se međunarodna zajednica pozabavi unaprjeđenjem života tokom prvih 1.000 dana života djeteta, počev od trudnoće.Analitičar BBC-a Martin Plaut kaže da bogatstvo nije jedini kriterijum za položaj nacija na listi grupe i kao primer navodi siromašni Malavi čija vlada radi mnogo na unapređenju položaja djece i majki. Primjera radi, djeca u Malaviju doje se od samog rođenja pa do svoje druge godine.

Kada je riječ o najboljoj zemlji za majke, onda je to Norveška.

Bonus video: