Izbori u Siriji: Niko ne želi da glasa, neregularnosti na svakom koraku

Šef Visoke izborne komisije, Halaf al Azavi, rekao je za državnu televiziju da se glasanje širom zemlje odvija "normalno i mirno"
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2012. 20:28h

Sirijska vlada pohvalila je veliku izlaznost birača na jučerašnjim parlamentarnim izborima, koje je označila kao ključne za njen program političkih reformi. Međutim, pristalice opozicije su pomenutu informaciju odabacile kao farsu i ukazali na nove sukobe između pobunjenika i trupa lojalnih predsjendiku Bašaru al Asadu.

Šef Visoke izborne komisije, Halaf al Azavi, rekao je za državnu televiziju da se glasanje širom zemlje odvija "normalno i mirno".

Državna novinska agencija Sana registrovala je veliku izlaznost. Očevici u Damasku, međutim, tvrde drugačije.

Jedna starija žena je, u strahu od odmazde vlasti, novinaru Rojtersa prvo rekla da je glasala. Kasnije je priznala da nije i dodala: "Niko ne želi da glasa. Niko"

Na jednom biračkom mjestu, nadležni organi su saopštili da je 137 osoba glasalo u prva tri sata, premda su strani novinari na istom mjestu za 40 minuta vidjeli samo tri birača.

"Sve ovo vam je pozorišna predstava. Kandidati su biznismeni i pioni moćnika koji su na vlasti", rekao je jedan neimenovani mještanin za agenciju Rojters.

Vlasnik jedne prodavnice u Damasku, u blizini birališta, dodao je: "Šta mislite da će riješiti svo ovo prolivanje krvi? Izbori? Ne."

Od onih koji su glasali, pojedini na izbore gledaju kao na šansu da se okonča kriza u kojoj su, prema podacima UN, Asadove snage usmrtile 9.000 ljudi.

Rim al Homsi glasala je jer, kako kaže, želi ono što je najbolje za njenu zemlju. "Želim normalni život i posao", dodala je.

Državna televizija emitovala je snimke iz biračkih centara širom zemlje, na kojima su prikazani ljudi kako broje listiće.

Jedan 24-godišnjak, koji je četiri godine bio bez posla, sada radi za jednog od kandidata.

"Ovdje zastupam ovog biznismena kako bih na kraju dana kući mogao da donesem 3.000 lira (50 dolara)", rekao je. "Nadam se da će ovaj parlament moći da mi donese posao. Premda, iskreno, u to nisam ubijeđen".

Jedna starija žena je, u strahu od odmazde vlasti, novinaru Rojtersa prvo rekla da je glasala. Kasnije je priznala da nije i dodala: "Niko ne želi da glasa. Niko".

Od kada je 2000. naslijedio oca Hafeza al Asada, Bašar al Asad se oslanjao na popustljivi parlament koji bi, ne postavljajući pitanja, prihvatao volju njegovog unutrašnjeg kruga u toj većinsko sunitsko muslimanskoj zemlji.

U skupštini trenutno nema nijedan član opozicije, a državni mediji su javili da će polovina mjesta u parlamentu od 250 članova biti rezervisana za „predstavnike radnika i seljaka“, čije sindikate kontroliše vladajuća partija Bat.

Galerija

Bonus video: