Čen Guangčeng: Nadam se da će Kina ispuniti obećanja

Čen (40) je slijepi, samouki stručnjak za pravo koji je u svom rodnom gradiću u Kini razotkrio slučajeve prisiljavanja žena da abortiraju, pobjegao u američku ambasadu i na tren zaoštrio odnose Kine i SAD-a
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2012. 14:39h

Slijepi kineski aktivista Čen Guangčeng, koji je bjekstvom iz kućnog pritvora i sklanjanjem u ambasadu SAD izazvao diplomatski sukob Pekinga i Vašingtona, izrazio je danas nadu da će se njegova zemlja držati onog što je obećala - da će mu dopustiti da studira u Americi.

Čen (40) je slijepi, samouki stručnjak za pravo koji je u svom rodnom gradiću u Kini razotkrio slučajeve prisiljavanja žena da abortiraju.

Zbog toga je sa porodicom stavljen u kućni pritvor, u kojem je šikaniran - pretresima, premlaćivanjem i drugim metodama.

Čen (40) je slijepi, samouki stručnjak za pravo koji je u svom rodnom gradiću u Kini razotkrio slučajeve prisiljavanja žena da abortiraju.

Peking i Vašington su u petak objavili da je u toku preciziranje rješenja za ovaj slučaj, a kineske vlasti su saopštile da bi Čenu moglo biti omogućeno da ode na studije u SAD.

"Pošto je kineska vlada obećala da će zaštititi moja ustavna prava, slobodu i bezbjednost, imam utisak da će ispuniti šta je kazala, jer je na kraju ovo sporazum dvije zemlje", rekao je Čen.

Čen je, kako tvrdi Asošijeted pres, zvučao optimističnije i opuštenije nego u petak ujutro, kad detalji sporazuma još nisu bili objavljeni.

Iako slijep, tokom bjekstva je uz pomoć prijatelja preskakao zidove, išao kroz šume i preko polja, a kroz Peking su ga proganjali agenti tajne službe

Iako slijep, tokom bjekstva je uz pomoć prijatelja preskakao zidove, išao kroz šume i preko polja, a kroz Peking su ga proganjali agenti tajne službe. Ipak, domogao se američke ambasade, iz koje je šest dana kasnije otišao u bolnicu, gdje ga je čekala žena. Sada tamo leži sa nogom u gipsu, u društvu supruge i dvoje djece.

Čen je izjavio da je zamolio bolničko osoblje da mu pomogne sa papirologijom oko dobijanja pasoša.

"Povjerio sam bolnici da kaže relevantnim ljudima ili relevantnim odsjecima da sam ih zamolio da to urade u moje ime, jer ležim u krevetu, ne mogu da se krećem, prijatelji ne mogu da me posjeti, pa šta mi je onda drugo činiti?" izjavio je Čen.

Čen sa američkim ambasadorom u Kini

Kineske vlasti su zabranile američkim zvaničnicima i Čenovim prijateljima i pristalicama da ga posjećuju. Ipak, zvaničnici SAD razgovaraju sa njim preko telefona svaki dan, a tako je bilo i danas.

Čen ima poziv Univerziteta u Njujorku da dođe tamo i studira, a kinesko ministarstvo spoljnjih poslova je saopštilo u petak da će njemu biti dozvoljeno da se prijavi za putnu dozvolu kako bi mogao da studira u inostranstvu.

Bonus video: