Zukerberg izgubio 2,9 milijardi dolara

Na svjetskim berzama cijene akcija su prošle nedjelje veoma pale jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja rasta američke privrede i sve dublje recesije u eurozoni
0 komentar(a)
Ekonomija, Foto: Index
Ekonomija, Foto: Index
Ažurirano: 06.05.2012. 22:50h

Četrdeset najbogatijih ljudi svijeta protekle sedmice je izgubilo ukupno 17 milijardi dolara, objavio je Business Insider, a prenosi portal poslovni.hr.

Čini se da je zabrinutost oko američkih radnih mjesta i evropske proizvodnje akcije na svjetskim tržištima gurnula u najveće nedjeljne gubitke ove godine.

Na svjetskim berzama cijene akcija su prošle nedjelje veoma pale jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja rasta američke privrede i sve dublje recesije u eurozoni.

Na Vol stritu je Dau Džons indeks pao za 1,4 odsto, na 13.038 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,4 procenta, na 1.369 bodova, a Nasdak indeks 3,7 odsto, na 2.956 bodova. Za S&P 500 indeks bila je to najslabija sedmica u ovoj godini.

Na svjetskim berzama cijene akcija su prošle nedjelje veoma pale jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja rasta američke privrede i sve dublje recesije u eurozoni

Iris Fontbona, glava najbogatije čileanske porodice, izgubila je 1,6 milijardi dolara.

Bogatstvo američkog poslovnog magnata Šeldona Adelsona palo je za 775 miliona dolara nakon što su akcije njegove korporacije Las Vegas Sands (sa sjedištem u Nevadi) pale 3,11 odsto 4. maja. Ovaj 78-godišnjak jedanaesta je najbogatija osoba na svijetu, s neto vrijednošću od 24,8 milijardi dolara.

Džef Bezos, osnivač Amazon.com, izgubio je 227 miliona dolara, dok je 67-godišnji vlasnik Orakla Leri Elison izgubio skoro milijardu dolara.

"Zabrinutost za ekonomiju obnovljena je zbog kontinuiranog usporavanja u Evropi, političke nesigurnosti zbog izbora u Francuskoj i mogućnosti pregovora oko novih paketa pomoći prezaduženim zemljama", kaže Džon Keri koji pomaže u nadgledanju oko 220 milijardi dolara u kompaniji Pionir investment menadžment.

Povlačenje na svjetskim tržištima dogodilo se nakon što su američki poslodavci otvorili manje radnih mjesta nego što se očekivalo, a sentimentu na tržištima nije pomoglo ni veće od očekivanog smanjenje proizvodnje u eurozoni.

Slim teži za 818 miliona

Ali, nijesu svi bili iste (ne)sreće. Meksikanac Karlos Slim, najbogatiji čovjek svijeta (težak je 73,8 milijardi dolara), čija je porodica nedavno odmarala u hotelu „Forca mare“ u Dobroti, protekle nedjelje bio je najveći dobitnik. Svom bogatstvu dodao je 818 miliona dolara nakon što su cijene akcija njegove kompanije Amerika movil SAB porasle 4,77 odsto.

Bonus video: