Sirija: 265 protivnika režima pušteno iz zatvora

Otpuštanje političkih zatvorenika dogovoreno je prošlomjesečnim mirovnim planom u 6 tačaka izaslanika za tu zemlju Kofi Anana koji predstavlja UN i Arapsku ligu
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2012. 16:53h

Sirija je pustila iz zatvora 265 osoba koje su učestvovale u narodnoj pobuni protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, a "nisu okrvavile ruke".

Otpuštanje političkih zatvorenika dogovoreno je prošlomjesečnim mirovnim planom u šest tačaka izaslanika za tu zemlju Kofi Anana koji predstavlja UN i Arapsku ligu, s tim što je prekid vatre stupio na snagu 12. aprila, ali je bio kršen, javlja sirijska državna agencija Sana.

Od novembra je iz sirijskih zatvora otpušteno najmanje 4.000 ljudi, javila je Sana.

Ananovim planom, traži se i da sirijska vlada povuče teško naoružanje iz urbanih oblasti, da se omogući dnevni prekid vatre za doturanje humanitarne pomoći, da se medijima omogući pristup mjestima, da se započne politički proces i da se poštuje pravo na demonstracije.

Od novembra je iz sirijskih zatvora otpušteno najmanje 4.000 ljudi, javila je Sana

Sana je javila, a je prenio AFP, da su sirijski graničari osujetili pokušaj jedne "naoružane terorističke grupe" da iz Turske uđe u Siriju.

U razmjeni vatre sa graničarima bilo je žrtava s obije strane, mada se ne navodi koliko.

Okršaj se dogodio u blizini sela Al-Alani, u provinciji Idlib, između graničara i "terorista" kako ih je okarakterisala sirijska državna agencija, što je termin koji ona koristi za pobunjenike, navodi AFP.

Galerija

Bonus video: