nakon prijetnji

Čen bi da ode u SAD sa Hilari Klinton

Kineski disident zatražio azil, stvarajući dodatnu napetost u odnosima između Pekinga i Vašingtona
0 komentar(a)
Čen Guančeng, Foto: Amnesty.org.nz
Čen Guančeng, Foto: Amnesty.org.nz
Ažurirano: 03.05.2012. 19:59h

Diplomatske nevolje administracije Baraka Obame juče su se produbile kada je slijepi kineski disident Čen Guangčeng zatražio azil u Sjedinjenim Državama, što je bacilo sumnju na dogovor pomoću kojeg je on privoljen da napusti američku ambasadu u Pekingu.

Spor je izgleda posebno problematičan za Obaminu vladu, pošto je Čen rekao da strahuje za svoju i bezbjednost svoje porodice ukoliko ostane u Kini, kao što je predviđao dogovor koji je Vašington opisao kao dobar za disidenta.

U intervjuu za "Dejli bist", Čen je izjavio da želi da otputuje avionom državne sekretarke SAD Hilari Klinton, koja boravi u posjeti Kini

U protekla dva dana pojavio se niz kontroverznih izvještaja o tome zašto je Čen napustio ambasadu i šta mu je tamo rečeno.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je odbilo da komentariše Čenov zahtjev da napusti zemlju i ponovo kritikovalo SAD zbog "neprihvatljivog" odnosa prema tom pitanju.

Čen, samouki pravni aktivista, u srijedu je napustio američku ambasadu i sada je pod kontrolom Kineza u pekinškoj bolnici, gdje mu je stavljen gips na slomljeno stopalo.

On je iz kućnog pritvora pobjegao u američku ambasadu, koju je napustio nakon šest dana pošto su ga američki zvaničnici ubijedili da je Peking obećao da će popraviti odnos prema njemu. Dogovor je predviđao da Čen i njegova porodica budu prebačeni na bezbjedno i da će njemu biti omogućeno da studira pravo.

Međutim, Čen je kasnije iz bolnice, do koje su ga dopratili američki zvaničnici, rekao da se predomislio nakon što je razgovarao sa suprugom, od koje je saznao da je ponovo prijećeno njegovoj porodici.

"Rekla mi je da je instalirano sedam kamera za nadzor u našem dvorištu. Ljudi se nalaze u našoj kući i isped nje, i na krovu...oni jedu i borave u našoj kući i planiraju da postave električnu ogradu oko moje kuće", izjavio je za BBC.

Čen, koji potiče iz sela u ruralnoj provinciji Šandong, ima dvoje djece.

Čen je za Rojters izjavio da se u Kini osjeća veoma nesigurno. "Moja prava i bezbjednost ovdje ne mogu biti osiguran". Dodao je da je porodica, koja je bila sa njim u bolnici, podržala njegovu odluku da pokuša da se domogne SAD.

U intervjuu za "Dejli bist", Čen je izjavio da želi da otputuje avionom državne sekretarke SAD Hilari Klinton, koja boravi u posjeti Kini.

Američki ambasador u Pekingu Geri Lok u srijedu je izjavio da je Čen "vrlo jasno" rekao američkim zvaničnicima da želi da ostane u Kini.

Čen je u srijedu izjavio za agenciju Asošiejtid pres da mu je jedan američki zvaničnik rekao da će će njegova supruga Juan biti pretučena na smrt ako on ne napusti ambasadu – što su SAD kategorično porekle

Jedan visoki američki zvaničnik je kazao da SAD nastoje da razjasne šta Čen želi i da nastavljaju razgovore sa kineskom vladom o njegovoj sudbini.

"Kada budemo osjetili da imamo jasan stav o tome šta je njegova konačna odluka, učinićemo sve što je u našoj moći da mu pomognemo da to ostvari," izjavio je za Rojters.

Agencija navodi da Čenov slučaj dolazi u osjetljivom trenutku za obje države: Obami ni najmanje nisu potrebne kritike zbog odnosa prema tom slučaju uoči novembarskih predsjedničkih izbora, a Kinu očekuje promjena rukovodstva ove godine.

Pažljivo osmišljena tranzicija već je uzdrmana padom ambicioznog funkcionera Komunističke partije Boa Silaja zbog skandala povezanog sa ubistvom britanskog biznismena.

Hilari Klinton se juče našla u centru diplomatske oluje na otvaranju godišnjih bilateralnih pregovora u Pekingu, koje je Čenov slučaj zasjenio, ali ne i podrio, kako ocjenjuje Rojters.

Ona je iskoristila priliku da pozove Kinu da štiti ljudska prava ali nije posebno pomenula Čena, sa kojim je razgovarala u srijedu, pošto je on napustio ambasadu.

Iako je Čen promijenio mišljenje u vezi sa ostankom u Kini, nije jasno da li će moći da otputuje u SAD.

Agencije su prenijele da američki zvaničnici juče nisu bili sa njim a disident je rekao da još nije imao priliku da američkoj strani objasni promjenu odluke. On je za BBC izjavio da vjeruje da su kineski zvaničnici juče spriječili američke izaslanike da ga posjete.

"Stvarno sam zabrinut - Ako nas ikad vrate kući, staviće nas u gvozdeni kavez."

"Nadam se da će mi SAD pomoći da odem odmah. Želim da idem tamo da se liječim" rekao je Čen iz bolnice.

Hu Đintao nije pomnjiao Čenov slučaj

Vašington se nadao da će dogovor sa Pekingom oko Čena ublažiti krizu. Hilari Klinton i ministar finansija Timoti Gajtner su u Pekingu radi pregovora – na kojima će SAD nastojati da obezbijede veću saradnju Kine oko trgovine i međunarodnih žarišta, poput Sjeverne Koreje, Irana i Sirije.

Međutim, kineske vlasti su zauzele oštar stav, kritikujući ono što su opisale kao miješanje SAD i zatražile su izvinjenje zbog načina na koji su američke diplomate rješavale slučaj.

Kineski predsjednik Hu Đintao nije pominjao Čenov slučaj, ali je naglasio da je dvjema državama potrebno povjerenje.

"Nemoguće je da se Kina i SAD slažu oko svih pitanja, ali obje strane moraju znati kako da se međusobno poštuju" rekao je.

Čen je u srijedu izjavio za agenciju Asošiejtid pres da mu je jedan američki zvaničnik rekao da će će njegova supruga Juan biti pretučena na smrt ako on ne napusti ambasadu – što su SAD kategorično porekle.

Kasnije je za CNN izjavio: "Stvarno sam zabrinut: Ako nas ikad vrate kući, staviće nas u gvozdeni kavez."

Zamolio je predsjednika Obamu lično da učini sve što može da izvuče njega i njegovu porodicu.

Čen (40) je pravni aktivista koji je vodio kampanju protiv prisilnih abortusa u okviru kineske politike "jedna porodica-jedno dijete."

Krajem prošlog mjeseca je pobjegao nakon 19 mjeseci kućnog pritvora, tokom kojeg su on i njegova porodica bili izloženi batinama i prijetnjama. Čen je mjesecima planirao bjekstvo. Preskočio je zid koji su vlasti napravile oko njegove kuće a potom su ga saradnici odvezli do Pekinga, udaljenog nekoliko stotina kilometara.

Nekoliko osoba koje su učestvovale u njegovom bjekstvu privedeno je ili nestalo proteklih dana.

Romni: Sramota za Obamu

Vodeći republikanski predsjednički kandidat, Mit Romni, izjavio je juče da je način na koji se SAD odnose prema Čenu "dan sramote" za Obaminu administraciju.

"Ako su ovi izvještaji tačni, ovo je crni dan za slobodu i ovo je "dan sramote" za administraciju Baraka Obame" rekao je Romni na jednom predizbornom događaju u Virdžiniji, prenio je Rojters.

Američki zvaničnici odbacuju kritike na račun postupanja u Čenovom slučaju, ali je Obama pod sve većim pritiskom opozicionih republikanaca, koji kažu da Bijela kuća mora osigurati bezbjednost kineskog aktiviste.

"Trebalo bi da bude očigledno američkim zvaničnicima da ne postoji način da se garantuje Čenova bezbjednost sve dok je u dometu kineske policijske države" kaže se u saopštenju Iliane Ras Lejtinin, predsjedavajuće spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma.

"Administracija mora podržati slobodu Čena da izabere gdje on i njegova porodica mogu živjeti bezbjedno" kazala je ova republikanka sa Floride.

Univerzitet u SAD ponudio Čenu mjesto na fakultetu

Sjedinjene Američke Države saopštile su danas da je jedan američki univerzitet ponudio mjesto na univerzitetu kineskom aktivisti Čenu Gunagčengu.

"Gospodinu Čenu je ponuđeno mjesto na jednom američkom univerzitetu, gdje mu se mogu pridružiti supruga i dvoje djece", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Stejt departmenta i dodaje da je ovo pitanje riješeno u duhu "kooperativnog partnerstv SAD-Kina".

Preporučujemo za Vas