Kineski disident napustio američku ambasadu jer su prijetili njegovoj ženi

Čenov slučaj je najdelikatnija diplomatska kriza između Vašingtona i Pekinga posljednjih godina
0 komentar(a)
Čen Guančeng, Foto: Amnesty.org.nz
Čen Guančeng, Foto: Amnesty.org.nz
Ažurirano: 02.05.2012. 20:20h

Slijepi kineski disident Čen Guangčeng napustio je utočište u američkoj ambasadi u Pekingu nakon nekoliko dana pregovora između dvije vlade, ali su njegove pristalice kazale da je Čen nevoljno prihvatio dogovor pošto je njegovoj porodici zaprijećeno odmazdom.

Čenova bliska prijateljica izjavila je za agenciju Asošiejtid pres da je aktivista pristao da ostane u Kini samo da bi zaštitio svoju porodicu nakon što je dobio prijetnje da će mu supruga biti pretučena na smrt ako napusti zemlju.

Čenov slučaj je najdelikatnija diplomatska kriza između Vašingtona i Pekinga posljednjih godina. On je postao međunarodni simbol ljudskog dostojanstva nakon što je došao u sukob sa zvaničnicima lokalne vlade kada je otkrio prisilne abortuse i sterilizaciju u okviru kineske politike "jedna porodica-jedno dijete"

Ženg Đinjan je sa Čenom razgovarala u bolnici u Pekingu, gdje se on nalazi sa suprugom i njihovo dvoje djece.

Ona je kazala da je Čen želio da ode u inostranstvo ali da je bio primoran da prihvati da ostane u Kini i studira pravo kako bi zaštitio svoju porodicu. Ženg nije rekla ko je uputio prijetnje.

Čenovo dramatično bjekstvo iz kućnog pritvora na istoku Kine i šestodnevni boravak u ambasadi SAD izazvao je diplomatski spor i zaprijetilo da podrije godišnje američko-kineske strateške razgovore sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, koji počinu danas.

AP je prenio da je američki ambasador Geri Lok ispratio Čena do bolnice Čaoijang, gdje se našao sa svojom porodicom dok je čekao tretman zbog povreda koje je zadobio tokom bjekstva. On je navodno svom advokatu rekao "Slobodan sam. Dobio sam jasne garancije."

Čen je proveo četiri godine u zatvoru zbog, kako njegove pristalice smatraju, izmišljenih optužbi a potom je držan u kućnom pritvoru sa suprugom, djecomi majkom, pri čemu su odrasli članovi porodice fizički zlostavljani a ćerki je jedno vrijeme bilo zabranjeno da se školuje

Čen (40), dobio je poziv i od Hilari Klinton, kojoj se na kineskom zahvalio na zalaganju za njegovg slučaj, izjavio je jedan američki zvaničnik. Čen je potom, na engleskom, rekao američkoj šefici diplomatije: "Želim da Vas poljubim."

Čenov slučaj je najdelikatnija diplomatska kriza između Vašingtona i Pekinga posljednjih godina. On je postao međunarodni simbol ljudskog dostojanstva nakon što je došao u sukob sa zvaničnicima lokalne vlade kada je otkrio prisilne abortuse i sterilizaciju u okviru kineske politike "jedna porodica-jedno dijete".

Zbog njegove kampanje, jedan američki list ga je nazvao "Kineski Gandi."

Čen je izgubio vid u djetinjstvu i nema formalno obrazovanje. Sam je učio pravo kako bi pomogao poljoprivrednicima u procesima oko oduzimanja zemlje i zalagao se za bolji tretman osoba sa invaliditetom.

U okviru dogovora kojim je okončan spor, američki zvaničnici su kazali da je Kina pristala da dozvoli Čenu i njegovoj porodici da budu premješteni na bezbjednu lokaciju u Kini, gdje bi on mogao da pohađa univerzitet, te da se povede istraga povodom odnosa lokalnih zvaničnika prema njemu.

U video snimku koji je Čen prošle nedjelje uputio kineskom premijeru Venu Điabaou, Čen je zatražio od vlade da garantuje bezbjednost njegove porodice

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Čen dobrovoljno napustio ambasadu. Međutim, ministarstvo je kritikovalo ulogu SAD i zatražilo izvinjenje.

"Ono što je uradila američka strana je miješanje u domaća pitanja Kine, što kineska strana nikad neće prihvatiti," rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Liu Veimein

Američki Stejt department je demantovao izvještaje da su kineski zvaničnici prijetili Čenovoj porodici tokom pregovora.

Očigledno razrješenje, bar za sada, odlaže krizu koja ja prijetila da pitanje ljudskih prava stavi u vrh američko-kineske agende - neslaganja oko trgovinske neravnoteže, Sjeverne Koreje i Sirije, navodi AP.

Vašington će se izviniti?

Međutim, Čenov ostanak u Kini je rizičan za predsjednika Baraka Obamu jer će Vašington biti smatran za stranu u dogovoru o Čenovoj bezbjednosti, koji nije u stanju da primijeni.

Aktivisti su izjavili da je jedna od opcija pregovora bila slanje Čena u SAD.

Visoki američki zvaničnici su izjavili da su SAD pomogle Čenu da se domogne ambasade zato što je povrijedio nogu bježeći iz sela. On navodno nije tražio bezbjedno napuštanje Kine ili azil u SAD, kazali su zvaničnici, koji su željeli da ostanu anonimni.

Oni su odbili da kažu da li će se Vašington izviniti. Jedan zvaničnik je rekao da se osoblje ambasade ponašalo "zakonito" i u skladu sa politikom, ukazujući da SAD ne vide razlog za izvinjenje.

Čen je proveo četiri godine u zatvoru zbog, kako njegove pristalice smatraju, izmišljenih optužbi a potom je držan u kućnom pritvoru sa suprugom, djecomi majkom, pri čemu su odrasli članovi porodice fizički zlostavljani a ćerki je jedno vrijeme bilo zabranjeno da se školuje.

U video snimku koji je Čen prošle nedjelje uputio kineskom premijeru Venu Điabaou, Čen je zatražio od vlade da garantuje bezbjednost njegove porodice.

Bonus video: