Sumnjiva smrt bivšeg libijskog premijera

Austrijski mediji i dalje se iscrpno bave zagonetnom smrću bivšeg libijskog premijera i ministra nafte Šukrija Ganema (69) čije je tijelo pronađeno u nedjelju ujutro u Dunavu u Beču
0 komentar(a)
Šukri Ganem, Foto: Reuters
Šukri Ganem, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.05.2012. 15:40h

"Je li to stvarno bilo ubistvo? Samoubistvo? Ili je na kraju ipak riječ "samo“ o nesreći? – pitaju se novinari austrijskog dnevnog list "Die Presse" u uvodnom dijelu svog članka "Zagonetna smrt bivšeg libijskog premijera u Beču“ ističući da još uvijek nije razjašnjeno sve što se skriva iza smrti Ganema koji je nakon ostavke u Gadafijevoj vladi 2011. godine pobjegao kod svoje porodice u Beč.

Gadafijev ministar pronađen mrtav u Dunavu >>>

Isti izvor navodi, pozivajući se na libijske pravosudne izvore, da je službeni Tripoli izdao nalog za hapšenje Ganema. Tamošnji mediji navodno su kao razlog naveli sumnje u korupciju.

Portparol bečke policije Roman Haslinger kazao je da je istraga u privatnom krugu utopljenika posebno teška jer su njegova supruga i jedna od tri ćerke nedugo nakon što su obaviještene o Ganemovoj smrti otputovale u Libiju.

Navodno je bivši ministar nafte, koji je godinama radio u bečkom sjedištu OPEC-a, tačno znao ko je od domaćih dio libijskog naftnog prihoda stavljao u vlastite džepove, a ko je sa Zapada, nakon što su počela ulaganja u Libiju, dobivao pozamašne provizije.

List piše da se Ganem zamjerio i starim i novim vladajućim krugovima u Libiji. Starim jer je okrenuo leđa Gadafiju, a novim jer je to, prema njihovu mišljenju, učinio prekasno.

Osim toga, nastavlja "Die Presse", navodno je bivši ministar nafte, koji je godinama radio u bečkom sjedištu OPEC-a, tačno znao ko je od domaćih dio libijskog naftnog prihoda stavljao u vlastite džepove, a ko je sa Zapada, nakon što su počela ulaganja u Libiju, dobivao pozamašne provizije.

Opasno je to saznanje, tvrdi list i dodaje da bi moglo da postoji nekoliko strana s mogućim motivom za ubistvo. Napominje da, ako ubistvo bude isključeno, kao varijante ostaju još samoubistvo i utapanje nesretnim slučajem. U tekstu bečkog dnevnika je konstatovano da nije pronađeno oproštajno pismo koje bi govorilo u prilog da je Ganem počinio samoubistvo, ali istovremeno se ističe da je navodno u posljednje vrijeme bolovao od depresije.

Dnevni list "Österreich" piše da je moguće i da je oružjem bio prisiljen da skoči u Dunav.

"To bi bilo savršeno ubistvo", piše bečki tabloid koji napominje da je u Libiji bilo poznato da Ganem ima poteškoće sa desnom rukom i da zbog toga možda i nije mogao da pliva.

Prema prvom obdukcijskom nalazu uzrok smrti bivšeg libijskog premijera i ministra nafte je utapanje.

Austrijska policija tvrdi da na njegovu tijelu nisu pronađeni tragovi nasilja.

Tačan uzrok smrti biće poznat sljedeće sedmice nakon što bude obznanjen i toksikološki nalaz.

Bonus video: