KREĆU SA ODMAZDOM

Talibani najavili “proljećnu ofanzivu”

Talibani su danas odbacili sporazum o strateškom partnerstvu sa SAD kao nelegitiman i najavili da će sjutra započeti godišnju "proljećnu ofanzivu" tokom koje će napadati američke i NATO vojnike
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2012. 15:02h

Američki predsjednik Barak Obama i avganistanski predsjednik Hamid Karzaj potpisali su u Kabulu sporazum o strateškom partnerstvu koji određuje budućnost američko-avganistanskih odnosa poslije okončanja borbene misije NATO-a u ovoj zemlji.

Obama, koji je doputovao u iznenadnu posjetu Avganistanu je tom prilikom ponovio poziv talibanima za razgovore o pomirenju.

Talibani su međutim naveli da će primarni ciljevi ofanzive pod nazivom Al-Faruk biti "strani osvjajači, njihovi savjetnici, podugovarači i svi oni koji im vojno ili obavještajno pomažu," prenio je AFP.

Samo nekoliko sati prije nego što su na svom sajtu istakli saopštenje o ofanzivi talibani su napali dobro čuvani kompleks koji koriste zapadne snage u Kabulu, a tom prilikom je poginulo sedam i ranjeno više od deset ljudi. Portparol talibana Zabihulah Mudžahid je kazao da je napad izveden u znak protesta zbog Obamine posjete i potpisivanja strateškog sporazuma sa vladom Hamida Karzaija.

Napad i Obamina posjeta dogodili su se tačno godinu dana nakon što su američke specijalne snage u susjednom Pakistanu ubile vođu terorističke mreže Al Kaida Osamu bin Ladena, koji je bio "mozak" terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001.

Galerija