Da li je Iran spreman za sajber rat?

Nakon hakerskog napada na iranski naftni sektor prije nedjelju dana (22.04.2012.) ponovno je u prvi plan stavljeno pitanje u kolikoj mjeri je ranjiva iranska ekonomija i nuklearni sektor kroz tzv. sajber-napade
0 komentar(a)
Sajber rat Iran, Foto: Beta/AP
Sajber rat Iran, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.04.2012. 20:10h

Prema službenim podacima Irana, hakerski napad na naftni sektor je uspješno blokiran i nije nanio veću štetu izvozu nafte. Hakerski napad je bio usmjeren protiv servera iranskog državnog naftnog preduzeća NIOC.

Napadom pogođeni serveri su privremeno skinuti s mreže kako bi se izbjeglo širenje virusa, kako je za državnu novinsku agenciju IRNA naveo Hamdolah Mohamadnedžad, zamjenik iranskog ministra za naftu. Prema navodima iranskih medija, hakeri su virusom namjeravali da izbrišu datoteke na računarima i oštetete njihove hard diskove. Portparol ministarstva za naftu je izjavio da virus nije oštetio važne datoteke.

Samo glume smirenost?

Službeno Iran time pokušava da svijetu pokaže smirenost i ostavi utisak da je sve i dalje pod kontrolom. Uvođenje kriznog štaba 24 sata nakon tzv. sajber napada međutim pokazuje koliko je situacija ozbiljna. Naročito zbog toga što stručnjaci za sigurnost ukazuju na slab krizni menadžment Irana i moguće posljedice jer zbog međunarodnih ekonomskih sankcija iranci nisu u poziciji da angažuju strane stručnjake.

Prema riječima Ehsana Noruzija, stručnjaka za sigurnost na internetu, formirati krizni štaba 24 sata nakon napada je više nego kasno.

„Tako su hakeri imali dovoljno vremena da sakupe važne podatke i informacije sa servera ministarstva za naftu i da te podatke iskoriste za buduće ciljane napade“, upozorio je Noruzi.

Bez saradnje sa specijalizovanim kompanijama

Odbrambene mogućnosti Irana od hakerskih napada, kao što je bio napad uz pomoć zloglasnog virusa "Stuxnet", koji je 2010. privremeno isključio iranske centrifuge za obogaćivanje urana, su pod velikim znakom pitanja. Konzervativni američki istraživački institut "American Foreign Policy Council" tvrdi da Iran "već tri godine pojačano ulaže u svoje defanzivne i ofanzivne sposobnosti u tzv. sajber ratu."

S druge strane bi Iran, ukoliko želi da efikasno reaguje na takve napade i pronađe odgovarajuća rješenja, morao da sarađuje sa kompanijama koje su specijalizovane za zaštitu od virusa i sigurnost u mreži. Mahmud Tadžalimer, stručnjak za komunikacije i sigurnost na internetu, smatra međutim da takva saradnja sa, uglavnom evropskim i američkim kompanijama, skoro da nije moguća obzirom na sankcije protiv Irana.

Poruka je jasna

Napad "Stuxnet" virusom 2010. se u Iranu uglavnom ocjenjuje kao američka, odnosno izraelska operacija.

Teheran ne navodi konkretno ko bi mogao da stoji iza najnovijeg hakerskog napada na naftni sektor. Poruka je međutim jasna, kaže Mohamad Reza Sabzalipur, predsjednik teheranskog Svjetskog trgovačkog centra: povećava se pritisak na Iran kako bi se ova zemlja natjerala na veću spremnost na kompromis pri razgovorima o nuklearnom programu zakazanima za 23. maj. A stručnjak za informatiku, Tadžalimer dodaje da je svakako „jeftinije voditi sajber rat nego rat oružjem“.

Bonus video: