Kina traži "drastično" smanjenje nuklearnog oružja

Kina je pozvala danas SAD i Rusiju da učine dodatno, drastično smanjenje svog nuklearnog arsenala i naglasila da sve države sa atomskim oružjem treba da se obavežu da ga neće prve koristiti
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2012. 16:08h

Kineski zvaničnici smatraju da uz to treba napustiti i razvoj raketnih odbrambenih sistema koji "remete" globalni strateški balans, rekao je kineski diplomata na sastanku o nuklearnom naoružanju u Beču, osvrćući se na američke planove o raketnom štitu koji je razljutio Moskvu.

Prema ugovoru koji je stupio na snagu februara 2011. Vašington i Moskva treba da ograniče broj operativno raspoređenih nuklearnih bojevih glava do 1.550 što je 30 odsto manje od maksimuma dogovorenog sporazumom iz 2002.

Zemlje s nuklearnim naoružanjem treba da se javno izjasne da "neće nastojati da trajno posjeduju" atomske bombe

Ambasador Čeng Đingje, šef kineske delegacije, rekao je da zemlje s nuklearnim naoružanjem treba da se javno izjasne da "neće nastojati da trajno posjeduju" atomske bombe, prenio je Rojters.

"Sve zemlje sa najvećim nuklearnim arsenalom, SAD i Rusija, treba da nastave s drastičnim smanjivanjem njihovog nuklearnog arsenala na provjerljiv i nepovratan način", rekao je kineski diplomata. On je rekao da i druge zemlje s nuklearnim oružjem, kada uslovi budu sazreli, treba takođe da se pridruže multilateralnim razgovorima o nuklearnom razoružanju.

Bonus video: