Koale u Australiji stavljene na listu ugroženih životinja

Zaštitnici životinja zahtijevali su veću zaštitu koala koje spavaju oko 20 sati dnevno i hrane se lišćem drveta eukaliptusa
370 pregleda 0 komentar(a)
koala, Foto: Animalsw.com
koala, Foto: Animalsw.com
Ažurirano: 30.04.2012. 11:50h

Australijske vlasti danas su u nekim djelovima zemlje stavile koale na listu ugroženih životinja, prenosi AFP.

Ministar za prirodnu okolinu Toni Burk rekao je da se koale moraju naći na nacionalnoj listi ugroženih vrsta, a da populacija ovih krznenih životinja u Nju Saut Velsu, Kvinslendu i Australijskoj kapitalnoj teritoriji mora da bude na listi ranjivih.

"Koale su ikona Australije i imaju posebno mjesto u zajednici", rekao je on.

Burk je rekao da su u nekim krajevima Australije koale ugrožene zbog gubitka staništa i širenja gradova, u drugim je njihova populacija toliko narasla da je potrebno kontrolisati.

Burk je rekao da su u nekim krajevima Australije koale ugrožene zbog gubitka staništa i širenja gradova

"Zapravo, u nekim djelovima Viktorije i Južne Australije, koale će pojesti sopstveno orkuženje ukoliko se njihov broj ne bude kontrolisao. Ali u Kvinslendu, Nju Saut Velsu i Kapitalnoj teritoriji populacija koala je ugrožena i moramo djelovati", upozorio je on.

Australija je prošle godine u izvještaju ocijenila da je populacija ovih životinjica ugrožena i da ih treba smatrati ranjivom vrstom.

Broj koala sa nekoliko miliona pao na desetine hiljada

Prije dolaska britanskih naseljenika 1788. godine milioni koala živjeli su u Australiji, ali su one zbog lova 1920-ih u nekim krajevima potpuno istrijebljene.

Iako je lov prekinut, koale se nikada nijesu oporavile i njihova populacija se procjenjuje od nekoliko stotina hiljada do 43.500 primjeraka.

Zaštitnici životinja zahtijevali su veću zaštitu koala koje spavaju oko 20 sati dnevno i hrane se lišćem drveta eukaliptusa.

Bonus video: