Južni Sudan dobio od Kine pozajmicu od 8 milijardi dolara

Zvaničnici Južnog Sudana saopštili su da im je Kina odobrila pozajmicu od osam milijardi dolara za velike razvojne i infrastrukturne projekte
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2012. 14:58h

Vladin portparol je kazao da će sredstva biti namijenjena za izgradnju puteva, mostova i telekomunikacione mreže, kao i za razvoj poljoprivrede i energetike. Međutim, nije bilo govora o planovima za izgradnju naftovoda, iako je jasno da je Kina najviše zainteresovana upravo za sudansku naftu.

"Svi znaju da smo mlada zemlja i da počinjemo od nule, ali zato imamo velike resurse. Ako uspijemo to da iskoristimo, svi građani Južnog Sudana će imati koristi", kazao je ministar Barnaba Mariel Benjamin.

Treba imati na umu da je posao s Kinom sklopljen nekoliko dana nakon obnove sukoba Južnog Sudana sa Sudanom oko regije Heglig, koja je bogata naftom. Kina je zemlja koja je najveći uvoznik nafte iz oba Sudana, pa želi i sa jednom i drugom državom da zadrži dobre odnose.

Sudan je već godinama najvažniji kineski partner u Africi, a sad Kina svoje pipke pruža i na novoosnovani Južni Sudan, kojem je pripao veliki dio naftom bogatih pograničnih područja.

Galerija

Bonus video: