Tajna policija pucala na demonstrante u Kairu

Demonstranti u Egiptu, naročito oni koji protestuju blizu Ministarstva odbrane, često su na meti nepoznatih napadača. Prodemokratski aktivisti i grupe za zaštitu ljudskih prava za takve napade okrivljuju pripadnike tajne policije
0 komentar(a)
KAiro protesti Egipat, Foto: Beta/AP
KAiro protesti Egipat, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.04.2012. 14:18h

Jedna osoba je poginula i najmanje 30 je povređeno u sukobima između neidentifikovanih napadača i demonstranata okupljenih ispred egipatskog ministarstva odbrane koji su zahtjevali povlačenje vojnih vlasti, saopštili su danas egipatski zvaničnici.

Demonstranti u Egiptu, naročito oni koji protestuju blizu Ministarstva odbrane, često su na meti nepoznatih napadača.

Prema tvrdnjama očevidaca, koji kažu da su se tokom nasilja čuli i pucnji iz vatrenog oružja, ni vojska ni policija nisu pokušali da zaustave nasilje. Policija je saopštila da je poginuli demonstrant pristalica ultrakonzervativnog egipatskog političara Hazema Salah Abu Ismaila, zbog čije su se diskvalifikacije od učešća na predsjedničkim izborima 23 i 24. maja nezadovoljni demonstranti juče okupili ispred ministarstva.

Demonstranti u Egiptu, naročito oni koji protestuju blizu Ministarstva odbrane, često su na meti nepoznatih napadača. Prodemokratski aktivisti i grupe za zaštitu ljudskih prava za takve napade okrivljuju pripadnike tajne policije, sitne kriminalce na platnom spisku policije ili pristalice svrgnutog režima predsjednika Hosnija Mubaraka, navodi američka agencija.

Generali iz Mubarakove ere preuzeli su vlast u Egiptu prije 14 mjeseci, kada je narodnom pobunom svrgnut režim dugogodišnjeg lidera. U međuvremenu je ojačao opozicioni pokret, kao odgovor na ubistva demonstranata i izvođenje pred vojne sudove najmanje 10.000 civila.

Bonus video: