Juval Diskin :"Nemam povjerenja u sadašnje vođstvo Izraela"

Bivši šef izraelske bezbjednosne službe Šin Bet optužio je danas političke lidere Izraela da preuveličavaju opasnost od eventualanog iranskog vojnog napada
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2012. 19:00h

Juval Diskin rekao je da premijer Benjamin Netanjahu i ministar odbrane Ehud Barak, koji već mjesecima govore o mogućem iranskom napadu na Izrael, u svoje procjene često unose "mesijanska osjećanja" i da im zbog toga ne može biti povjerena politika prema Iranu.

Diskin, koji je bio na čelu Šin Beta do prošle godine, tvrdi da bi napad na Iran samo ubrzao razvoj iranskog nuklearnog programa.

"Nemam povjerenja u sadašnje vođstvo Izraela koje treba da nas vodi u ovako značajnim vremenima, ili u rat sa Iranom", rekao je Diskin na jednom skupu.

"Ne vjerujem u vođstvo koje donosi odluke na osnovu mesijanskih osjećanja. Vidio sam ih izbliza. Oni nisu mesije, ta dvojica nisu ljudi u koje ja lično vjerujem da treba da vode Izrael u takvim situacijama", dodao je Diskin.

Njegove kritike izazvale su danas oštra reagovanja na izraelskoj političkoj sceni.

Ministar spoljnjih poslova Avigdor Liberman izjavio je da je Diskin, ako nije imao povjerenje u rukovodstvo zemlje, trebalo da podnese ostavku na svoju funkciju, a ne da čeka da mu istekne mandat.

Iranske vlasti uvjeravaju svijet da je njihov nuklearni program usmjeren u mirnodopske svrhe za dobijanje energije, dok Zapad i Izrael optužuju Teheran da pokušava da napravi atomsko oružje.

Bonus video: