Tajnim agentima zabranjen alkohol i stranci u sobama

Promjene su izazvane skandalom sa američkim agentima u Kolumbiji koji je otkriven 13. aprila
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2012. 13:48h

Američka tajna služba koja pokušava da se "opere" od skandala sa prostitutkama, pooštrila je pravila ponašanja svojih agenata.

Sada im je zabranjeno i da prekomjerno piju, da posjećuju mjesta "na lošem glasu" dok su na putu, ili da dovode strance u svoje hotelske sobe.

Nova pravila ponašanja će pogađati agente Tajne službe dok putuju, čak i kad nisu na dužnosti.

Na osnovu memoranduma o promjenama pravila do kojeg je došla agencija Asošijeted pres (AP), oni ne smiju da piju alkohol 10 sati prije posla, a u nekim slučajevima, stariji agent će pratiti mlađeg dok putuje.

Nova pravila ne spominju eksplicitno striptiz-barove i prostitutke, ali zabranjuju pripadnicima Tajne službe da dovode strance u svoje hotelske sobe

Tajna služba je saopštila da će sledeće sedmice sprovesti obuku iz etičkog ponašanja.

Promjene su izazvane skandalom sa američkim agentima u Kolumbiji koji je otkriven 13. aprila.

Tom prilikom, po 12 pripadnika Tajne službe i vojnog osoblja SAD, koji su bili u Kolumbiji uoči posjete predsjednika SAD Baraka Obame, "zabavljali su se" sa prostitutkama.

Kritičari, međutim, postavljaju pitanje zašto bi se mijenjala pravila kompletne Tajne službe, ako se radilo o izolovanom slučaju lošeg ponašanja.

Nova pravila ne spominju eksplicitno striptiz-barove i prostitutke, ali zabranjuju pripadnicima Tajne službe da dovode strance u svoje hotelske sobe, a izuzetak su hotelsko osoblje ili kolege iz stranih službi bezbjednosti.

Nije definisano šta tačno znači zabrana posjećivanja "mjesta na lošem glasu".

Očekuje se da će Stejt department obavještavati zaposlene u Tajnoj službi koji treba negdje da putuju, na koja mjesta ne smiju da odlaze.

Bonus video: