SAD: Na pomolu novi skandal sa tajnim agentima i prostitutkama?

Tajna služba SAD je dobila nove informacije o tome da se slična stvar kao u Kolumbiji vjerovatno dogodila i tokom Obamine posjete Salvadoru 2011.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2012. 10:32h

Američka tajna služba razmatra novi izvještaj o nedoličnom ponašanju svojih agenata u jednom salvadorskom striptiz klubu uoči prošlogodišnje posjete toj zemlji predsjednika Baraka Obame, izvijestili su službeni izvori.

Direktor tajne službe Mark Saliven razmatra novi izvještaj, no, kako je kazao, dosad nije pronašao nikakve činjenice koje bi informacije učinile u potpunosti vjerodostojnima, rekao je zastupnik donjeg doma američkog parlamenta, Elaja Kamings.

Posebna komisija razmatra ovaj slučaj u sklopu šire istrage, koja uključuje i istragu o nedavnom skandalu u Kolumbiji, preciznije o navodnom "druženju" s prostitutkama agenata američke tajne službe ranije ovog mjeseca u Kartageni, prije dolaska predsjednika Baracka Obame na samit.

"Sprovešćemo istragu o navodnom skandalu preko naše ambasade u San Salvadoru. No, iz dobijenog materijala ne zaključujemo da su agenti bili umiješani u bilo kakve protivzakonite aktivnosti", kazala je Nulend

Neimenovani zvaničnik američkog kongresa rekao je da je tajna služba ove nedjelje dobila nove informacije o tome da se slična stvar vjerovatno dogodila i tokom Obamine posjete Salvadoru u sklopu njegove turneje po zemljama Latinske Amerike krajem marta 2011.godine.

"Sprovešćemo istragu o navodnom skandalu preko naše ambasade u San Salvadoru. No, iz dobijenog materijala ne zaključujemo da su agenti bili umiješani u bilo kakve protivzakonite aktivnosti", rekla je portparolka Stejt dipartmenta Viktorija Nulend.

Zbog prošlonedjeljnog skandala u Kolumbiji dvojica agenata dala su ostavke. Od petorice agenata dvojica su oslobođena optužbi, dvojica su napustila tajnu službu, a peti je još u postupku. Šest agenata ranije je napustilo agenciju zbog navodnog neprimjerenog ponašanja u Kartageni.

"Tajna služba sprovešće punu, temeljitu i poštenu istragu ovog slučaja i neće oklijevati da preduzme odgovarajuće akcije ako dobije nove informacije", saopštio je tada zamjenik direktora Pol Morisi.

Predsjednik Obama kazao je kako je riječ o "grupi glupana" i da većina agenata svoj posao obavlja časno.

"Ti momci su izvanredni. Oni štite mene, štite Mišel, naše djevojčice, naše zvaničnike širom svijeta", rekao je Obama. "Grupa glupana ne bi smjela da odvuče pažnju sa onoga što oni rade", rekao je Obama.

Incident s prostitutkama dogodio se prije Obaminog dolaska u Kartagenu na samit Amerika. Agenti koji su išli kao prethodnica osiguranju navodno su doveli grupu prostitutki u hotel u kojem su odsjeli, a u kojem je trebao da boravi i predsjednik SAD.

Galerija

Bonus video: