Krvavi dijamanti

Tejlor proglašen krivim za ratne zločine u Sijera Leoneu

Tejlor je šest godina, od 1997. do 2003, bio predsjednik Liberije, a to je period upamćen po brutalnosti režima i korupciji
73 pregleda 0 komentar(a)
Čarls Tejlor, Foto: Telegraph.co.uk
Čarls Tejlor, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 26.04.2012. 11:59h

Bivši predsjednik Liberije Čarls Tejlor proglašen je u Hagu krivim za ratne zločine u Sijera Leoneu, jer je naoružavao pobunjenike u zamjenu za takozvane "krvave dijamante". Tejlor (64) je postao prvi šef jedne afričke države koji je osuđen u međunarodnom sudu.

Tejlor, koji je od početka suđenja negirao krivicu, proglašen je krivim po svih 11 tačaka optužnice. U Hagu se očekuje izricanje kazne Tejloru.

Specijalni sud za Sijera Leone optužio ga je za podsticanje genocida u toj zemlji, ubistvo, silovanje, stvaranje jedinica djece iz osvojenih sela i njihovo regrutovanje u vojnike koji su počinili najstrašnije masakre, kao i za seksualno ropstvo tokom građanskog rata, kada je ubijeno više od pola miliona ljudi.

Suđenje je iz Specijalnog suda za Sijera Leone premješteno iz te zemlje u Holandiju, zbog straha od sukoba i nestabilnosti u odnosima te zemlje i susjedne Liberije.

Tejloru, su prema navodima optužnice, pobunjenici Ujedinjenog revolucionarnog fronta (URF) dijamantima plaćali oružje. Sijera Leone je po mnogim pokazateljima najnerazvijenija zemlja svijeta, opustošena je u građanskom ratu koji se vodio upravo za kontrolu dijamanata.

U tom desetogodišnjem građanskom ratu, od 1992. do 2002. godine, poginulo je ili teško povrijeđeno oko pola miliona ljudi.

Tejlor je osuđen zato što je zbog naoružavanja i obuke terorističkih jedinica URF odgovoran za krvopoliće u Sijera Leoneu. Tejlor se nalazi u pritvoru od 2006. a tokom petogodišnjeg suđenja u Hagu izvedeno je više od 100 svjedoka, među kojima su najviše pažnje privukla svedočenja glumice Mije Farou i supermodela Naomi Kembel, koja je ispričala o dijamantima koje je od Tejlora dobila na poklon 1997.

Tejlor je šest godina, od 1997. do 2003, bio predsjednik Liberije, a to je period upamćen po brutalnosti režima i korupciji. Tejloru nije suđeno za zločine u Liberiji, jer ta zemlja ne priznaje Haški sud.

Specijalni sud za Sijera Leone formiran je početkom 2002. ugovorom UN sa vlastima Sijera Leonea. Optužnice su podignute protiv 11 osoba. Protiv dvojice optuženih, od kojih je jedan glavni saradnik Tejlora, Fodaj Sankoh, obustavljen je proces zbog smrti.