Južna Koreja traži oštrije sankcije protiv Sjeverne

Vašington insistira na zamrzavanju bankovnih računa još 17 sjevernokorejskih institucija, pored onih koje su već pod sankcijama UN-a
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Guardian.co.uk
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 26.04.2012. 09:18h

Južna Koreja traži da Ujedinjene nacije (UN) prošire sankcije na 19 novih sjevernokorejskih institucija, pošto je Sjever lansirao raketu, navodi se u novinskom izvještaju objavljenom u četvrtak.

Seul je, kako prenosi agencija AFP, UN-u podnio listu sjevernokorejskih institucija, uključujući Razvojnu banku Apok i kompaniju HaesungTrading, za koje sumnja da su umiješane u trgovinu oružjem i druge ilegalne aktivnosti.

"Pet zemalja, među kojima su Južna Koreja, Japan i Sjedinjene Američke Države, kao i Evropskla unija, podnijelo je svoje liste sankcija protiv Sjeverne Koreje", prenijele se novine Dong-A Ilbo.

Vašington insistira na zamrzavanju bankovnih računa još 17 sjevernokorejskih institucija, pored onih koje su već pod sankcijama UN-a, pišu novine.

Sjeverna Koreja je saopštila da je 13. aprila lansirala raketu koja je prenosila satelit kako bi obilježila 100 godina od rođenja svog osnivača Kim Il-sunga.

SAD i njeni saveznici, saopšili su, međutim, da je to bilo pokriće za lansiranje balističkog projektila, koje je zbranjeno rezolucijama UN-a.

Lansiranje je osudio Savjet bezbjednosti UN-a, koji je proširilo listu sankcija protiv sjevernokorejskih institucija i pojedinaca uvedenih poslije nuklearnih proba Sjevera 2006. i 2009.

Bonus video: