Sin Bo Silaja: Ne vozim „ferari“, školuje me majka

Sin nedavno smijenjenog kineskog funkcionera negirao navode o svom raskalažnom životu
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2012. 12:18h

Sin kineskog političara Bo Silaja obratio se javnosti prvi put od kada je njegov otac suspendovan, a majka uhapšena zbog ubistva, izražavajući zabrinutost za roditelje i odgovarajući na navode o raskalašnom životu i pitanja ko finansira njegove studije u inostranstvu.

U pismu koje je objavio studentski list Univerziteta Harvard, gdje je on na postdiplomskim studijama, Bo Guagua je rekao da se osjeća primoranim da iznese činjenice i pobije spekulacije o svom životu i životu porodice.

„Duboko sam zabrinut zbog događaja koji se vezuju za moju porodicu, ali ne mogu da ih komentarišem zbog istrage koja je u toku“, navedeno je u pismu koje je elektronskom poštom poslao „Harvard Krimsonu“.

Guaguaov otac Bo Silaj je pod istragom zbog „kršenja partijske discipline“, a majka je osumnjičena za ubistvo britanskog biznismena Nila Hejvuda.

Bo Guagua nije bio dostupan za komentar i ne zna se gdje se nalazi, pošto se on nakon izbijanja skandala u Kini iselio iz svoje dotadašnje sobe na Harvardu, prenio je Rojters.

Bo Guagua (24) je i ranije bio predmet ogovaranja u Kini zbog pohađanja elitnih škola i ekstravagantnog ponašanja. Mediji su pisali da voli skupe sportske automobile, pitajući se kako su roditelji mogli da ga pošalju na vrhunske škole i univerzitete, uključujući Herou, Oksford i Harvard, sa ograničenom državnom platom njegovog oca. Djeca kineskih funkcionera su inače predmet posebne pažnje javnosti.

Bo je poručio da je nemoguće prokomentarisati sve glasine i optužbe protiv njega, pa se osvrnuo samo na „najznačajnije“, kao što je ona da je vozio „ferari“ kada je došao po ćerku američkog ambasadora u Pekingu.

„Nikada nisam vozio 'ferari'“, napisao je Bo. „Takođe nisam bio u ambasadi u Pekingu od 1998. (kada sam dobio prvu američku vizu) niti sam ikad bio u rezidenciji američkog ambasadora u Kini“.

On je takođe nastojao da odbaci spekulacije o finansijskim izvorima za njegovo školovanje u inostranstvu.

„Školarine i troškove života u školi Herou, na Oksfordu i Harvardu, finansirani su iključivo iz dva izvora - stipendija i majčine darežljivosti od njene ušteđevine koju je zaradila dok je bila uspješna advokatica i spisateljica“, naveo je Bo.

On je takođe objavio i svoje ocjene, ukazavši da su njegovi rezulatati solidni i da je na Oksfordu diplomirao sa dobrim, iako ne i vrhunskim ocjenama.

Naglasio je da nikada nije radio neki profitni posao, već da je angažovan u razvoju vebsajta neprofitne društvene mreže za nevladinu organizaciju u Kini, u okviru projekta povezanog sa laboratorijom za inovacije na Harvardu. Taj projekat je, kako je rekao još u razvoju.

Ovo pismo ne baca mnogo svjetla na centralnu priču o tome kako je smrt britanskog biznismena Nila Hejvuda povezana sa političkim padom Boa Silaija.

Međutim, kako je istakao BBC, Kina je nagovijestila da je mlađi Bo imao poslovne veze sa Hejvudom i da je to pošlo naopako i zato bi moglo biti bitno čuti stavove Boa mlađeg.

Galerija

Bonus video: