Izrael slavi 64 godine državnosti

Izraelci su večeras poslije zalaska sunca vatrometima i vojnom paradom u Jerusalimu počeli proslave u čast 64. godišnjice osnivanja države
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 19:55h

Slavlje je počelo odmah po okončanju Dana sjećanja na pale vojnike i žrtve terorizma, koji se u izraelskom kalendaru smatra najtužnijim datumom.

Na pripreme za Dan nezavisnosti bačena je sijenka kada se prošle nedjelje tokom priprema za proslavu i generalne probe srušio nosač sa reflektorima i ubio jednog mladog vojnika.

Predsjednik izraelskog parlamenta Roven Rivlin upozorio je večeras na zvaničnoj ceremoniji na ekstremizam svih tipova, nazvavši radikalne jevrejske zilote, ideologe koji spaljuju džamije i aktiviste koji "delegitimizuju" državu kao "one koji prijete budućnosti izraelskog društva".

Prema statistici vlade, broj stanovnika Izraela porastao je od prošle godine za 137.500 i sada u Izraelu živi sedam miliona 881 hiljada ljudi.

Centralni zavod za statistiku navodi da su od tog broja 75 odsto Jevreji, a 21 odsto Arapi. Preostalih 4 odsto čine predstavnici manjina i imigranti koji nisu Jevreji.

Tradicionalne proslave Dana nezavisnosti, koji se obilježava i sjutra, uključuju i ples na ulicama i porodične piknike u nacionalnim parkovima.

Neke vojne baze biće sjutra otvorene za posjetioce, a u čast praznika u izraelskim gradovima biće održani koncerti na otvorenom.

Bonus video: