Odbijeno odbacivanje optužbi protiv vojnika Meninga

Sudija vojnog suda odbila je danas da odbaci optužbe protiv vojnika SAD Bredlija Meninga optuženog za najveće odavanje državnih tajni u istoriji SAD-a, na predpretresnom ročištu u vojnoj bazi Fort Mid blizu Vašingtona
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 18:37h

Sudija Deniz Lind, pukovnik u vojsci, odbila je zahtjev odbrane vojnika Bredlija Meninga, optuženog da je poslao stotine hiljada osjetljivih dokumenata vebsajtu Vikiliks, specijalizovanom za otkrivanje tajni.

Odbrana je podnijela odvojeni zahtjev u kojem se traži odbacivanje najteže optužbe - pomaganje neprijatelju, za koju je maksimalna kazna doživotni zatvor.

Sudija Lind je presudila da nije bilo "greške" u istrazi vojnih istražitelja, na čemu su insistirali Meningovi advokati, kao i da oni nisu prekršili obavezu da dijele važne informacije sa odbranom.

Mening, 24, optužen je pred vojnim sudom za to da je neovlašćeno skidao dokumenta, diplomatske depeše i video snimke sa vladinih kompjutera i slao ih sajtu Vikiliks. Tada je radio kao obavještajni analitičar u Bagdadu, a zvaničnici kažu da je kopirao povjerljive materijale sa vladinih kompjutera krajem 2009. i početkom 2010. godine.

U materijalu koji je Vikiliks objavio nalaizi se i video snimak napada iz kabine helikoptera "apač" američkih snaga kada je ubijeno više civila, uključujući i novinara Rojtersa i njegovog vozača.

Američka vlada je saopštila da su civili stradali greškom.

Mening se nalazi u pritvoru od kada je otpužen u maju 2010. godine.

Sudija je okvirno odredila da će suđenje da se održi od 21. septembra do 12. oktobra.

Bonus video: