Afrička unija pozvala Sudan i J. Sudan da prekinu sukobe

Afrička unija pozvala je danas Sudan da prestane da bombarduje Južni Sudan, a obije zemlje da prekinu neprijateljstva u zoni sporne granice i bogatih naftnih polja na koja obije strane polažu pravo
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 15:23h

Sudan i Južni Sudan moraju da povuku svoje trupe iz spornog graničnog regiona i da ih drže unutar granica svojih zemalja, saopštio je danas Savjet za mir i bezbjednost Afričke unije poslije noćašnjeg sastanka.

Sudan i Južni Sudan približili su se posljednjih mjeseci ratnom stanju zbog neriješenih pitanja u vezi sa podjelom naftnih polja na zajedničkoj granici

Predsjednik Južnog Sudana Salva Kir rekao je juče da sudansko bombardovanje južnosudanske teritorije predstavlja objavu rata.

Komentari Kira, koji se nalazi u posjeti Kini, signaliziraju jačanje neprijateljske retorike između dvije nacije koje su decenijama ratovale jedna protiv druge, ocjenjuje agencija AP i dodaje da nijedna od strana nije zvanično objavila rat drugoj.

Sudanski predsjednik Omar al-Bašir rekao je u žučnom govoru prošle sedmice da neće pregovarati sa "otrovnim insektima" koji dovode u pitanje pravo Sudana na sporne teritorije na zajedničkoj granici.

Južni Sudan je prošle godine stekao nezavisnost od Sudana, kao dio mirovnog sporazuma iz 2005. kojim je okončan višedecenijski sukob u kome je poginulo dva miliona ljudi.

Sudan i Južni Sudan približili su se posljednjih mjeseci ratnom stanju zbog neriješenih pitanja u vezi sa podjelom naftnih polja na zajedničkoj granici, čija demarkacija još uvijek nije izvršena.

Afrička unija pozvala je dvije zemlje da nastave da pregovaraju o rješenju sporova. Dosadašnji pregovori u Etiopiji propali su ranije ovog mjeseca, kada su dvije zemlje počele da napadaju jedna drugu.

Južni Sudan je u januaru obustavio proizvodnju nafte i optužio Sudan da krade stotine miliona dolara vrijednu naftu koju Džuba transportuje preko teritorije svog sjevernog susjeda. Kartum je na to odgovorio bombardovanjem južnosudanskih naftnih polja.

Južni Sudan je ranije ovog mjeseca upao u sudanski naftni grad Heglig, ali je u ponedjeljak povukao vojnike iz njega, no to nije uticalo da Sudan prestane da bombarduje teritoriju južnog susjeda.

Misija UN u Južnom Sudanu potvrdila je da je najmanje 16 civila iz Južnog Sudana poginulo, a 34 je povrijeđeno u bombardovanju sudanske avijacije, rekla je juče novinarima u Njujorku ambasadorka SAD u UN, Suzan Rajs i dodala da je u bombardovanju, takođe, uništen veliki dio infrastrukture.

Prema riječima portparola vlade Južnog Sudana nasilje u pograničnom regionu koji je prethodnih dana bombardovao Sudan danas se malo stišalo, što je izazvalo da lokalni stanovnici izađu na ulice.

Bonus video: