Ganc: Iran vjerovatno neće napraviti nuklearno oružje

Načelnik generalštaba vojske Izraela Beni Ganc izjavio je u danas objavljenom intervjuu da će se Iran na kraju odlučiti protiv proizvodnje nuklearnog oružja, što se kosi sa mišljenjem premijera Benjamina Netanjahua
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 14:19h

Ganc je za list Haarec izjavio da vjeruje da će diplomatski pritisak, ekonomske sankcije i spremnost Izraela da napadne ukoliko se ukaže potreba odvratiti Iran od proizvodnje nuklearnog naoružanja.

"Ne mislim da će (iranski vrhovni vođa Ali Hamnei) otići toliko daleko... Mislim da iransko rukovodstvo čine veoma razumni ljudi", rekao je on.

Ganc je, međutim, upozorio da se Izrael i dalje priprema na moguće vojne akcije, dodavši da će 2012. biti presudna godina za utvrđivanje istine o iranskom nuklearnom programu.

"Nalazimo se u periodu u kome se nešto mora dogoditi: ili će Iran svoj nuklearni program odrediti za isključivo mirnodopske svrhe ili će svijet, možda i mi, morati nešto da preduzme. Bliži smo kraju rasprave nego sredini", rekao je on.

Gancove izajve blaže su od Netanjahuovih, koji je u jučerašnjem intervjuu za američki CNN rekao da međunarodne sankcije "svakako izjedaju iransku ekonomiju" ali da "do sada nisu usporile rad programa ni za milimetar". On je takođe rekao da Iran i dalje radi na obogaćivanju uranijuma, ključnom koraku ka proizvodnji nuklearnog oružja.

Ganc i Netanjahu dali su intervjue juče, na dan sjećanja na vojnike i civile poginule u sukobima sa arapskim susjedima koji prethodi Danu nezavisnosti.

Izrael i veliki broj zapadnih zemalja vjeruju da Iran pokušava da napravi atomsko oružje, međutim, o načinu rješavanja tog slučaja pojavila su se različita mišljenja.

Amerika i druge velike sile uvele su niz ekonomskih sankcija Iranu, sa kojim su vodile brojne bezuspješne pregovore. Netanjahu izražava sumnju u ishod pregovora i tvrdi da Iran kupuje vrijeme, a usput nagovještava da bi Izrael bio spreman da napadne iranska nuklearna postrojenja.

Bonus video: