SAD: Pentagon reorganizuje svoje špijunske operacije

Nekoliko stotina oficira operativaca činiće novu vojnu obavještajnu službu, a oficiri će biti slati kao pojačanje u regionima koji sad privlače veću pažnju
0 komentar(a)
CIA, Foto: Isiria.com
CIA, Foto: Isiria.com
Ažurirano: 24.04.2012. 07:57h

Nakon decenije intenzivnog bavljenja ratnim zonama, Pentagon reorganizuje svoje tajne špijunske operacije.

O ovoj reorganizaciji govorio je visoki vojni zvaničnik, pod uslovom da ne bude imenovan, naglašava AP.

Naime, odlučeno je da se pošalje više oficira operativaca na zajednički rad sa oficirima Centralne obavještajne agencije (CIA), kako bi sakupljali obavještajne podatke u zemljama kao što je, na primjer, Kina.

Nekoliko stotina oficira operativaca činiće novu vojnu obavještajnu službu, proizašlu iz vojne obavještajne agencije, a oficiri će biti slati kao pojačanje američkim obavještajnim timovima u regionima koji sad privlače veću pažnju.

U regione koji sada privlače veću pažnju SAD spadaju Afrika, gdje je Al Kaida sve aktivnija i djelovi Azije, gdje američku zabrinutost izazivaju sjevernokorejska raketna prijetnja i kineska vojna ekspanzija

U te regione spadaju Afrika, gdje je Al Kaida sve aktivnija i djelovi Azije, gdje američku zabrinutost izazivaju sjevernokorejska raketna prijetnja i kineska vojna ekspanzija.

Oficiri operativci američkog ministarstva odbrane već sakupljaju širom planete obavještajne podatke o terorizmu, oružju za masovno uništenje i o drugim pitanjima, uglavnom radeći van stanica CIA u ambasadama, kao pravi tajni agenti.

Međutim, jedna interna studija koju je sproveo prošle godine direktor nacionalne obavještajne službe pokazala je da se agencija i dalje najviše bavi svojom tradicionalnom misijom snabdijevanja obavještajnim podacima vojske u ratnim zonama, a manje onim što se naziva prikupljanje "državnih" obavještajnih podataka i njihovom razmjenom sa drugim američkim obavještajnim agencijama, kazao je anonimni vojni zvaničnik.

Ova studija je takođe došla do zaključka da Pentagon nije uvijek nagrađivao napredovanjem obavještajce koji su radili u inostranstvu, pa su njegovi najiskusniji operativci često prelazili da rade za CIA.

Tako da nova služba treba da pokrije gubitak osoblja, da učini da obavještajni rad postane dio profesionalnih vojnih karijera i da budu nagrađivani oni koji se pokažu kao uspješni u tajnim operacijama u inostranstvu.

Ovi oficiri operativci, neki vojni a neki civilni, odgovaraće direktno najvišem obavještajnom predstavniku u toj stanici (uglavnom šefu CIA), ali će raditi i za svoju obavještajnu agenciju u SAD.

Vikers je predao Kongresu plan o reorganizaciji prije odobrenja ministra odbrane Leona Panete

Kako agencija AP prenosi, izgleda da je ovaj dogovor napravljen zbog ranijih pritužbi o ekspanziji vojne obavještajne službe, što su CIA i druge agencije smatrale vojnim ulaskom u njihov atar.

Ove promjene su razradili najviši obavještajni zvaničnik Pentagona, podsekretar ministarstva odbrane za obavještajna pitanja, Majkl Vikers, i njegov kolega iz CIA i predali ih Kongresu prije nego što je ovaj novi program u petak odobrio Leon Paneta, američki ministar odbrane.

Bonus video: