Posmatrači UN obišli žarišta u Siriji

Tim posmatrača UN, koji predstavlja posmatračku prethodnicu, obišao je danas žarišta u Siriji, utirući put za veću posmatračku misiju koja će nadgledati krhki prekid vatre, čiji je cilj okončanje krvoprolića u toj zemlji
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2012. 15:37h

Dva člana tima su ostala u Homsu, epicentru pobune protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dan poslije njihove prve posjete tom gradu u centralnoj Siriji u koju su došli prije nedjelju dana.Posmatrači su prilikom jučerašnje posjete Homsu svratili u Baba Amr, uporište pobunjenika koje je mjesec dana bilo izloženo bombardovanju, u kome je poginulo na stotine ljudi, navodi AFP.

Savjet bezbjednosti UN juče je jednoglasno usvojio Rezoluciju 2043 o Siriji, kojom se odobrava da se u tu zemlju uputi 300 nenaoružanih vojnih posmatrača na period od 90 dana.Ti posmatrači trebalo bi da nadgledaju krhko jednonedjeljno primirje postignuto poslije 13-mjesečnog konflikta naoružanih opozicionih snaga sa Asadovim snagama.

SB UN je naložio da se za prvobitni period od 90 dana formira posmatračka misija UN pod komandom glavnog vojnog posmatrača, a ta misija bi se sastojala od 300 nenaoružanih vojnih posmatrača, ali bi imala i odgovarajuće civilne komponente.

Sirijski vojnici ubili tri osobe istočno od Damaska

Sirijski vojnici su uz pomoć tenkova ubili u nedjelju tri osobe istočno od Damaska, objavili su aktivisti, dan nakon što je UN izglasao raspoređivanje dodatnih posmatrača koji bi kontrolisali primirje.

Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu objavio je da su dvije osobe ubjene u gradu Dumi, a jedna u selu Htaita.

Bonus video: