Avganistan: Tone eksploziva sakrili ispod krompira

Uhapšene su obučavali pripadnici pakistanskih talibana koji imaju jake veze sa avganistanskim talibanima
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2012. 12:55h

Avganistanske snage bezbijednosti u Kabulu su privele pet pobunjenika koji su kod sebe imali 10 tona eksploziva koji su namjeravali da upotrijebe u velikom napadu na prometne oblasti prijestonice, rekao je portparol avganistanskog Nacionalnog direktorata za bezbijednost Šafikukalah Tahiri.

"Da je upotrijebljena, ova količina eksploziva je mogla da uzrokuje velike žrtve", rekao je Tahiri.

Eksploziv je pronađen u predgrađu Kabula u 400 vreća koje su bile sakrivene ispod gomila krompira u zadnjem dijelu jednog kamiona.

"Uhvaćena su trojica pakistanskih terorista i dvojica njihovih avganistanskih saradnika koji su stavili ekspliziv u vreće krompira", rekao je Tahiri, prenosi Rojters.

Tahiri je kazao i da su uhapšene obučavali pripadnici pakistanskih talibana koji imaju jake veze sa avganistanskim talibanima.

Avganistanski zvaničnici već dugo optužuju Pakistan da koristi pobunjeničke grupe, poput avganistanskih talibana, kao svoje zastupnike u Avganistanu, dok pakistanska vlada negira da podržava ili pruža utočište pobunjenicima na svojoj teritoriji.

Pobunjenici su ove nedjelje pokrenuli koordinirani napad na četiri pokrajine i raketama i puščanom paljbom gađali djelova Kabula u kojima se nalaze diplomatska predstavništva i zgrade vlade u znak odmazde zbog toga što američki vojnici zlostavljaju Avganistance.

Avganistanski talibani su preuzeli odgovornost za ove napade i najavili da narednih mjeseci planiraju slične napade.

Bonus video: