Tragedija u Pakistanu: Nema preživjelih u padu aviona

„Nema šanse da je iko preživio. To bi bilo čudo. Avion je potpuno uništen“
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2012. 20:56h

Strahuje se da je 127 osoba stradalo nakon što se avion „boing 737“ srušio dok je po olujnom vremenu pokušavao da sleti blizu pakistanske prijestonice, Islamabada.

Avion kompanije „Bhodža erdžet“ ne letu iz Karačija srušio se blizu međunarodnog aerodroma „Benazir Buto“ u Islamabadu, kazao je zvaničnik policije Fazle Akbar i dodao da su spasilački timovi poslati na mjesto nesreće.

„Nema šanse da je iko preživio. To bi bilo čudo. Avion je potpuno uništen“, rekao je Akbar za AFP sa mjesta nesreće.

Očevidac Samab Ahmad izjavio je za „BBC vorld“: „Svojim očima sam vidio nesreću i kako je, zatim, plamen zahvatio avion“.

„Srušio se na krov neke vrste zgrade, koja bi mogla biti stambena.“

Na pitanje novinara da li ima preživjelih, zvaničnik ministarstva odbrane kazao je: „Za sad nemam dobrih vijesti“.

Televizijska stanica Geo emitovala je snimak na kome je prikazana olupina aviona, uključujući djelove koji izgledaju kao motor i krilo, pored zida jedne male zgrade. Spasilački timovi su radili po mraku, a mnogi su pretraživali oblast koristeći baterijske lampe. Pretraživali su izgorjelu olupinu aviona dok su po zemlji bile razbacane lične stvari putnika – odjeća, obuća i nakit – koje su ispale iz kofera.

Zvaničnik pakistanske mornarice, kapetan Aršad Mahmud, rekao je da se nesreća dogodila dok se avion približavao pisti prilikom slijetanja.

„Vrijeme je bilo veoma loše, bilo je pljuskova i grmljavine. Pilot je izgubio kontrolu i udario o tlo. Od jačina udarca okrenuo se u vazduhu i eksplodirao“.

Miris paljevine ispunio je vazduh, a ljudski ekstremiteti su bili raštrkani po velikoj oblasti koja je bila prekrivena krvlju, kazali su očevici.

Saifur Rehman, zvaničnik spasilačkog tima policije, rekao je za AFP da se avion srušio u selu Husain Abad, oko tri kilometra od glavnog autoputa u Islamabadu.

„Plamen je buknuo nakon nesreće. Olupina je u plamenu, a avion je potpuno uništen“, izjavio je Rehman.

Jedan vojni zvaničnik je ispričao da su spasilački timovi vojske sa vozilima hitne službe i specijalnom opremom raspoređeni na mjesto nesreće.

Posljednja velika, ujedno i najgora avionska nesreća u Pakistanu dogodila se u julu 2010. kada se avion kompanije „Er blu“ srušio u brdima blizu Islamabada, kada je poginulo svih 152 putnika i članova posade.

„Moje dvije kćerke su mrtve“

Državna televizija je saopštila da su sve bolnice u Islamabadu i obližnjem gradu Ravalpindiju nakon nesreće u stanju pripravnosti. U opštoj bolnici u Islamabadu, spasilački tomovi donosili su tijela putnika koja su bila prekrivena bijelim čaršavima umrljanim krvlju.

„Ista priča se dvije godine kasnije ponavlja u mom domu“, kazao je Nasrem Mubašer, koji je bio u bolnici i čekao na tijelo njegovog zeta, koji je bio u avionu. Drugi zet poginuo je u avionskoj nesreći 2010.

„Moje dvije kćerke su mrtve“, vikao je jedan čovjek na aerodromu, dok su mu se suze slivale niz lice. U stanju šoka, srušio se na pod i sjedio mirno dok su članovi porodica drugih žrtava provjeravali listu putnika.

Članovi porodica poginulih putnika grlili su jedni druge na aerodromu i plakali

Djevojke, starosti 18 i 20 godina, trebalo je sjutra da se vrate u Islamabad ali su krenule ranije da bi vidjele tetku koja je doputovala iz Londona, objasnio je njegov brat. „Ne znamo kada ili gdje ćemo moći da vidimo njihova tijela“, kazao je za Rojters njihov stric Kamar Abas.

Članovi porodica poginulih putnika grlili su jedni druge na aerodromu i plakali. Među njima je bila i Zarina Bibi, koja je pokušavala da utvrdi je li njen suprug bio na tom letu. „Nazvao me je prije nego što je napustio Karači, ali ne znam je li bio na ovom letu“, ispričala je Bibijeva, čije su oči bile crvene od plača.

Galerija

Bonus video: