Ljepota i životi pakistanskih žena uništeni u sekundi

Doktor: Sa ovim pacijentima radimo kirurške intervencije, ali šta god da učinimo, ne možemo da im vratimo osmijeh na lice
163 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2012. 10:19h

Više od 150 žena u Pakistanu svake godine su žrtve napada kiselinom, upozoravaju aktivisti za ljudska prava te zemlje.

Šama je mlada majka četvoro djece. Njeno ime u prevodu znači "svijeća" i ona kaže da je suprug upravo to od nje i napravio - "zapalio" je kiselinom kao fitilj za svijeću.

Šama će nositi ožiljke cijelog života - 15 odsto njenog tijela je zahvaćeno opekotinama. A njen zločin bila je njena ljepota.

"Moj suprug i ja smo se često svađali", priča Šama dok leži u bolničkom krevetu.

"Tog dana, prije nego smo pošli na spavanje, kazao mi je da sam previše ponosna na svoju ljepotu. Usred noći me polio kiselinom i pobjegao".

Osim što je pobjegao, njen suprug je odnio i njen telefon, kako ne bi mogla da pozove pomoć.

Na fotografijama od prije samo četiri mjeseca, sa kosom podignutom nazad, Šama izgleda kao atraktivna mlada žena, sa besprijekornom šminkom.

"Boli me kad pogledam šta sam bila i šta sam postala", kaže ona, plačući.

"Sve su boje nestale iz mog života. Osjećam se kao živi leš, čak i gore od toga. Mislim da nemam pravo na život."

Šama je trenutno u bolnici, u pakistanskoj provinciji Punjab. Bolnica nije u najboljem stanju. Sa zidova pada boja, zidovi se ljušte, sa stropa vise cijevi. Kad pacijentima treba transfuzija, njihova rodbina mora da kupi litar krvi. Uprkos takvim uslovima, ljekari ove bolnice su stručnjaci kada je liječenje žena unakaženih kiselinom u pitanju. Jedna do dvije nove žene su njihovi pacijenti svake sedmice.

Šama ne vjeruje u svoju budućnost.

"Možda neću biti živa. Možda ću pokušati da postanem onakva kakva sam bila. Moram to zbog djece". Ako u tome ne uspije, završiće kao i neke druge žene prije nje, kaže. Fahra Junis, bivša plesačica iz Karačija, ubila se kako bi pobjegla od patnje.

Šama kaže da je Fahra umrla dva puta - jednom kad je polivena kiselinom, prije 13 godina, i drugi put u Italiji, kada se ubila, prošlog mjeseca. Prije nego je oduzela sebi život, bila je na oko 40 operacija.

Šama kaže da je Fahra umrla dva puta - jednom kad je polivena kiselinom, prije 13 godina, i drugi put u Italiji, kada se ubila, prošlog mjeseca. Prije nego je oduzela sebi život, bila je na oko 40 operacija

Zohra Jusuf, predsjednica Komisije za ljudska prava u Pakistanu kaže da samo u 10 odsto slučajeva žene dobiju na sudu. Ona navodi da je čak ni u slučajevima kojima je posvećena velika medijska pažnja, kao što je Fahrin, nekad nemoguće dobiti slučaj.

Zakon koji je usvojen prošle godine propisuje kazne za počinioce između 14 godina i doživotne robije.

"Čak i ako je napadač uhapšen, potplatiće policiju i pobjeći će", kaže ona.

Polivanje kiselinom je, kaže Zohra, najlakši način da kaznite ženu.

"Samo je polijete njome i uništite joj život u sekundi".

Novi zakon veliki izazov za vladu

Vlada Pakistana priznaje da treba učiniti više za žrtve. Navode da je sprovođenje novog zakona za njih veliki izazov.

"Usvajanje zakona je prvi korak, ali kako doći do brzog suđenja? To je ono na čemu mi treba da radimo. Moramo senzibilisati policiju, niže sudove, čak i pravnu zajednicu", kaže Šahnaz Vazir Ali, savjetnik u vladi.

Još jedna žena u bolnici u kojoj je i Šama je u kolicima. Njeno desno oko je zatvoreno.

"Moj zet je došao i polio me kiselinom nakon sitne porodične prepirke".

Sa ovim pacijentima radimo hirurške intervencije, ali šta god da učinimo, ne možemo da im vratimo osmijeh na lice

Kod plastičnog hirurga dr Bilala Saeda dolazi nova pacijentkinja. On je tokom posljednjih godina liječio na stotine žena. Kaže da je depresivan zbog svog posla.

"Sa ovim pacijentima radimo hirurške intervencije, ali šta god da učinimo, ne možemo da im vratimo osmijeh na lice".

Mnoge pacijentkinje, kaže dr Saed, uprkos njegovim naporima da im vrati pređašnji izgled, na kraju izvrši samoubistvo. Mnoge žrtve su prisiljene da se vrate muževima koji su ih napali, zbog društvenog pritiska ili novčanih problema.

Šamin suprug je i dalje na slobodi. Ako ga ikad uhvate, Šama želi da mu vrati istom mjerom - da baci kiselinu u njegovo lice.

"Želim najstrašniju kaznu za njega".

Ponavlja da će zbog djece pokušati da izdrži sve. Ipak, ne očekuje pravdu...

Galerija

Bonus video: